Přihlásit

Vlci strhli ovci v Zahrádkách. Farmáři škodu vyplatí kraj (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zahrádky u České Lípy
Náhradu škody za první strženou ovci, kterou zcela jistě i dle odborných posudků mají na svědomí vlci, vyskytující se na Českolipsku, nyní řeší Krajský úřad v Liberci.
Jedná se o zatím první a jediný případ napadení ovce vlky na Českolipsku. Došlo k němu v závěru loňského roku u Novozámeckého rybníku v Zahrádkách u České Lípy.
Vlci, kteří se vloni usadili v oblasti národní přírodní rezervace Břehyně­ - Pecopala u Doks, se přes zimu vydávali blíž k lidským obydlím.
"Jak byl klid, bylo tam málo návštěvníků, tak vlci začali chodit směrem k České Lípě. Ale v době,kdy jsou kolem Máchova jezera chataři a rekreanti, tak vyrážejí spíš do lesnaté části," řekl Ladislav Pořízek, vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj.
Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty zaplatí škodu farmáři od Novozámeckého rybníka Krajský úřad v Liberci. Zákon přímo stanoví, že se poskytuje náhrada škody způsobené vybranými zvláště chráněnými živočichy - vlkem obecným, bobrem evropským, vydrou říční, medvědem hnědým, rysem ostrovidem a losem evropským.

Farmář za ovci dostane 6 tisíc
"Naštěstí se polovina těch zvířat na území našeho kraje nevyskytuje. Máme tady jen vlka, bobra a vydru," uvedl hejtman Půta. Částka 6000 korun nepředstavuje podle něj jen cenu ovce, ale náklady na likvidaci mrtvého zvířete v kafilerii a také na nutné odborné posudky, které musí potvrdit, že ovci skutečně zabil vlk.
Napadení ovce u Zahrádek bylo prvním a zatím posledním hlášeným případem, v oblasti je podle Ladislava Pořízka dost jiné zvěře. Přesto další případy nelze vyloučit, proto chovatelé budou muset v budoucnu možná svá stáda zabezpečit. "Před deseti lety proběhlo něco podobného v Beskydech, kde se začala trvale vyskytovat vlčí smečka a ovčáci si tam museli navyknout na to, že musí svá stáda chránit, ať už používáním psů nebo zavíráním ovcí na noc. Uvidíme, zda k tomu dojde i tady nebo zda to bude ojedinělý případ," řekl Pořízek.
Výskyt vlků v oblasti Doks potvrdily fotopasti poprvé vloni na jaře, později se ukázalo, že se skupina rozrostla o tři mláďata. "Stále jich je pět, čtyři zachytily fotopasti, podle stop jich je ale skutečně pět a máme i potvrzeno, že jeden kus chodí trvale trošku stranou," dodal Pořízek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.