Přihlásit

Ministr životního prostředí zahájí kampaň na záchranu živočichů ohrožených při sečích

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Každoročně při senosečích a sklizni umírá značné množství mláďat srn, zajíců, ale i drobných savců, koroptví, chřástalů, čejek ad. Myslivci odhadují roční ztráty při sečích jen u srnčat na tisíce kusů. Aby se tyto ztráty podařilo snížit a ochranu zvířat zlepšit, je klíčové zlepšit spolupráci zemědělských podniků, myslivců a veřejnosti. Proto Česká zemědělská univerzita vyvinula nový webový portál SENOSEC.CZU.CZ, určený pro všechny tři zmíněné skupiny. Portál s webovou aplikací vyvíjí Provozně ekonomická fakulta ČZU v Praze a umožní zemědělcům v časovém předstihu nahlásit místo a čas sečí, myslivcům založit skupinu pro záchranná opatření v terénu a veřejnosti se na jednotlivé akce přihlásit. Spolupráce všech tří stran přispěje ke zlepšení ochrany zvířat při sečích. MŽP je mediálním koordinátorem a propagátorem kampaně a na další vývoj aplikace pro mobily a tablety přispěje i finančně.

Po představení webové aplikace se ministr Richard Brabec spolu s rektorem prof. Jiřím Balíkem aktivně zúčastní instalování pachových a optických plašičů na poli s vojtěškou ve Školním zemědělském podniku v Lánech, kde letos Fakulta lesnická a dřevařská ČZU zahájila v rámci pilotní fáze projektu výzkum účinnosti vybraných metod ochrany zvířat před sečemi.

TK se zúčastní:
Richard Brabec, ministr životního prostředí
Jiří Balík, rektor České zemědělské univerzity v Praze
Roman Kvasnička, proděkan Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze
Lubomír Hajný, člen Okresního mysliveckého sdružení Staříč

místo a čas:
22. 5. 2015, 12:45 hod., sraz ve Školním zemědělském podniku Lány, pole s vojtěškou (50.0928028N, 13.8125503E)
- v případě deště budova seníku (50.1059717N, 13.8549400E)

Program:
13–13.25 představení kampaně a webové aplikace
13.25–13.30 dotazy novinářů
13.30–14.00 přesun na pole s vojtěškou (50.0928028N, 13.8125503E):
ukázka instalace pachových a optických plašičů za účasti ministra R. Brabce a rektora J. Balíka

Místo parkování i přístup k lesu budou vysekány, přesto doporučujeme nepromokavé boty i oblečení do terénu.

Svou účast potvrďte prosím na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do čtvrtku 21. 5. do 16 hod.

kontakt pro média na místě:
Jana Taušová, zástupkyně tiskové mluvčí MŽP, tel.: 739 242 379, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Josef Beránek, tiskový mluvčí ČZU, tel.: 774 557 699, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kontakt pro dotazy k navigaci:
Jan Bartoška, Provozně ekonomická fakulta ČZU, tel.: 777 676 079

Mgr. Jana Taušová
zástupkyně tiskové mluvčí

Ministerstvo životního prostředí

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.