Přihlásit

Kampaň na záchranu živočichů zahájil ministr na poli u Lán (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kladensko
Desítky zmrzačených i mrtvých mláďat zůstávají také na Kladensku a Slánsku každoročně ležet bezvládně na polích při senosečích pod žacími lištami zemědělských strojů. Odhady myslivců jen u srn hovoří zhruba o 50 zabitých mláďatech na 1000 hektarů travních porostů. Trpí ale i všechny ostatní druhy jako mláďata zajíců, drobných savců, koroptví, chřástalů, čejek nebo dalších ptáků.
Aby bylo možné těmto drastickým střetům předejít, vytvořili dobrovolníci z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) speciální aplikaci pro zemědělce, myslivce a veřejnost, která je nově prevencí a pomocníkem při plašení zvěře při senosečích.
Představení novinky, které se uskutečnilo na pozemcích školního statku Lány, byl přítomen, kromě představitelů univerzity, také ministr životního prostředí Richard Brabec.
Zajímavostí celého projektu je i to, že návrh vymyslet systém pro plašení zvěře vzešel od Kladeňáků. Hlavními iniciátorkami jsou inženýrky Míla Landová Martina Volfová. "Uvědomovaly jsme si, že problém zvěře, která každoročně zahyne při senosečích existuje, proto jsme hledaly řešení, na němž bychom zainteresovaly všechny strany. Za to velmi děkujeme doktoru Janu Bartoškovi z katedry systémového inženýrství ČZU, že vyslyšel naše prosby, velmi kladně reagoval na náš požadavek a bylo možné vytvořit systém, který doufáme, že bude fungovat. S návrhem jsme se obrátily i na ministerstvo životního prostředí, kde jsme se také setkaly s ohlasem," jedna z autorek nápadu Míla Landová.
Nový webový portál s názvem SENOSEC.CZU.CZ má za cíl jednoduchým způsobem komunikačně a informačně propojit zemědělské podniky, myslivce a dobrovolníky z řad veřejnosti, tak aby se podařilo zlepšit ochranu zvířat a snížit počet těch, která každoročně hynou pod koly žací techniky v době senosečí a sklizně.
"Myslím, že aplikaci lze v užít jako vhodný komunikačně informační nástroj, jenž zemědělským podnikům po registraci umožní rychle a snadno oznámit den či dva předem místo a čas seče, čímž splní i svoji zákonnou povinnost, kterou dnes ne všichni plní. Myslivci pak mohou za pomoci dobrovolníků vhodnými metodami zvířata z luk před sečí včas vyplašit," řekl rektor ČZU Jiří Balík.
"Věřím, že se postupně do využívání aplikace zapojí nejen další zemědělské univerzity či školy, ale i zemědělské podniky, které budou chtít přispět k šetrnějšímu a přírodě prospěšnějšímu obhospodařování svých pozemků. Aplikaci dáváme nyní do provozu. Na jejím vývoji a zlepšování se bude i nadále pracovat, podílet se na tom budou naši studenti, pro něž ještě v červnu vypíšeme soutěž," prozradil při představení aplikace rektor ČZU Jiří Balík. Jeho slova doplnil ministr Životního prostředí Richard Brabec. "Na tuto studentskou soutěž poskytne ministerstvo univerzitě finanční příspěvek ve výši sto tisíc korun. Ten je určený pro vítězné studenty, kteří navrhnou a pak i vyvinou speciální verzi aplikace pro mobilní telefony či tablety," doplnil ministr Životního prostředí Richard Brabec. Aby podpořil aktivitu dobrovolníků, slíbil, že prvních 50 z nich, kteří se zúčastní prací v terénu, dostane od MŽP tričko s logem kampaně.
Rád bych tímto vyzval veřejnost, aby aplikaci využívala a zároveň aby dobrovolníci vyráželi do terénu jen v doprovodu myslivců, kteří jim poskytnou odborné instrukce, tak aby jejich pomoc byla skutečně účinná a pomohla zlepšit ochranu zvířat ohrožených při sečích," upozornil ministr Brabec.
"Webovou aplikaci jsme vytvořili tak, aby byla co nejjednodušší a přístupná co nejširšímu okruhu uživatelů, tak aby zadávání dat a údajů bylo rychlé. Zaregistrovat se lze v jedné ze tří rolí: jako dobrovolník, zemědělec nebo myslivec. Zemědělec může na mapě označit místo seče a přidat údaj o sekaném porostu, termínu a podobně. Zaregistrovaný myslivec v dané oblasti pak může založit akci - praktická opatření před sečí, do níž se mohou hlásit dobrovolníci. Aplikace umí i rozesílat SMS zprávy všem zaregistrovaným, pokud zemědělec například kvůli změně předpovědi počasí termín seče změní," přibližuje funkce nové aplikace Roman Kvasnička z Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze a dodává, že v aplikaci lze zadávat na mapě i údaje o výskytu zvířat a jejich mláďat v porostu, což přispěje ke zvolení vhodných metod při terénních pracích před sečí. Kromě toho je možné zadat i místo nálezu zabitého zvířete. Tato funkce by tak mohla přispět například i k získání ročních statistik úhynů.
Někde už spolupráce mezi zemědělci a myslivci či dobrovolníky úspěšně několik roků funguje, například v některých honitbách na Ostravsku. "Informace o termínech sečí místním mysliveckým sdružením dávají zemědělské podniky pomocí SMS zpráv. "Také se informujeme přes Facebook, na základě toho pak vyrážíme do terénu - louky buď procházíme se psy, případně instalujeme pachové či optické plašiče. Někteří zemědělci používají navíc při sečích zvukové či optické plašiče, ideální by ale bylo využívat termokamery, které zvěř v porostu odhalí, takže se jí může stroj vyhnout. Nová aplikace by nám myslivcům mohla teď pomoci lépe a rychleji zkoordinovat práce i všechny zaregistrované účastníky. Často nám chybí dobrovolníci, kteří by nám pomohli v terénu. Doufám, že portál od ČZU v Praze nám přinese nejen tuto lepší koordinaci,ale pomůže i rozšířit spolupráci po celé ČR, tak aby se nám společnými silami podařilo snížit počty usmrcených či poraněných zvířat při senosečích a sklizních," uzavírá Lubomír Hajný z Honebního společenstva Staříč na Ostravsku, který se záchraně zvířat v sezóně sečí věnuje několik let.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.