Přihlásit

Bez spolupráce se zemědělci myslivci počty divočáků nesníží (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Staronovým předsedou Okresního mysliveckého spolku Jihlava se stal Josef Prokeš. Rozhodl o tom jejich sněm.

* Co považujete za největší problém Českomoravské myslivecké jednoty?
V poslední době se uvnitř Českomoravské myslivecké jednoty na různých úrovních a mezi členy šířily "zaručené" informace a zprávy o tom, jak se na ústředí jednoty v Praze špatně hospodařilo, včetně osobního prospěchu nebo obohacování některých pracovníků a funkcionářů. Negativně pak do celého dění zapůsobilo i odstoupení předsedy, místopředsedy a jednatele, což mělo za následek ztrátu důvěry v nejvyšší článek řízení jednoty.

* V čem vidíte chybu?
Osobně vidím příčinu v nedostatečné komunikaci a přenosu informací z ústředí do členské základny a v odtažení ústředí od členů s přezíráním jejich názorů a kritiky. To se musí bezpodmínečně změnit. Dále pak bude také třeba rozklíčovat, co z diskutované problematiky je pravda a co ne, a pokud se nějaké podezření prokáže, pak to předat příslušným orgánům k řešení.

* Přejděme na okresní úroveň. Podle údajů ze sněmu je jedním z vašich problémů úbytek členů.
Za pět let máme 15% úbytek členů. Když nám ubývají členové, ubývají nám tím i finance. Prvořadou snahou okresního mysliveckého spolku je stabilizace členské základny a hledání možností a cest k získávání nových členů. Budeme se snažit, abychom zájemce o myslivost přitáhli a činnost jim zpříjemnili. Aby si řekli, není to tak špatné, jdeme do toho.

* Máte už nějaký nápad?
Na sněmu se hovořilo například o hromadném pojištění loveckých psů při norování a naháňkách na černou zvěř. Když bylo pojištění platné, myslivci byli spokojeni. To se však změnilo, když vstoupil v platnost nový Občanský zákoník s jiným pohledem na zvíře, což mělo za následek zrušení pojištění. Skutečností také je, že pro mysliveckou pojišťovnu Halali byl tento produkt ztrátový, ústředí jednoty bylo hrazením pojistky značně finančně zatíženo a zjistily se i pojistné podvody.

* Takže chcete prosadit znovuzavedení tohoto pojištění?
Ano, nyní je zpracován návrh pro členy Českomoravské myslivecké jednoty s tím, že na úhradu by každý člen ročně přispíval částkou 20 až 25 Kč. Je to rozhodně zajímavý návrh, který by mohl přilákat i nové členy jednoty, ale nesouhlasím s dalším finančním zatížením členů. Východisko vidím ve financování z prostředků okresního mysliveckého spolku případně z příspěvků dalších složek jednoty. O obnově pojištění a podmínkách jeho financování se bude rozhodovat na jednání Sboru zástupců dne 6. června ve Žďáru nad Sázavou, kde budu znovuobnovení pojištění podporovat.

* Co dalšího?
Nově zvolená myslivecká rada bude stále hledat příležitosti a možnosti, jak získat další zájemce do svých řad, a pořádat akce, které by lidi přilákaly. Již delší dobu mám v hlavě myšlenku o uspořádání celookresní myslivecké výstavy, kde by se myslivci mohli prezentovat a pochlubit nejen svými trofejemi, ale i dalšími produkty své činnosti.

* Často bývá problém sehnat prostory.
Ideálním místem se mi jeví prostory na telčském zámku a se svým záměrem a představou jsem seznámil i místního kastelána. Taková akce by mohla přilákat i nemysliveckou veřejnost, a přispět tím k propagaci myslivosti. Bude samozřejmě záležet na finančních podmínkách, ale chceme plně využít našich skromných možností a zkusit něco jiného.

* Osvědčily se pachové ohradníky?
Prokazatelně ano. Považuji je za dobrou věc v ochraně zvěře, neboť snižují počet srážek zvěře s motorovými vozidly. Aplikace ohradníků je za finanční podpory Krajského úřadu Kraje Vysočina a okresní myslivecký spolek také přispívá z vlastních finančních prostředků. Někteří uživatelé však prezentují obavy, že ohradníky přerušily přirozené migrační cesty zvěře s následným omezením loveckých příležitostí. Toto nepovažuji za podstatný argument, jedná se o pouhé žabomyší problémy.

* Na jaře byla zprovozněna ve Stříbrném Dvoru u Jihlavy nová střelnice. Je pro myslivce přínosem?
Určitě ano a okresní myslivecký spolek ji chce využívat. Srovnávali a hodnotili jsme ekonomiku střeleckých akcí na střelnici Stříbrný Dvůr a dohodli jsme se s provozovatelem střelnice na kompromisu. Okresní přebory, soutěže i střelecký výcvik adeptů myslivosti tam budeme díky přijatelným smluvním podmínkám realizovat. Střelnice je pro nás přínosem, je nová, snadno dopravně dostupná, kvalitně vybavená, a to by mohlo zájemce o mysliveckou střelbu přitáhnout. Samozřejmě budeme i nadále souběžně využívat myslivecké střelnice v Mysliboři, kde doposud probíhaly veškeré naše střelecké akce.

* Dlouhodobým problémem nejen myslivců jsou přemnožení divočáci. Pomáhá v jejich snižování výkup čelistí?
Myslivci si po počáteční nedůvěře a pochybnostech na projekt výkupu studijního materiálu, spodních čelistí černé zvěře, zvykli. V jihlavském okresu se každoročně zapojuje cca 29 mysliveckých sdružení, kterým výkup přinese nějaké peníze. Samotný výkup nemá podstatný vliv na pokles stavu divočáků, je však odměnou myslivcům za odlov divočáků. Projekt považuji za přínosný, podporuji a propaguji ho i s vědomím, že to není metoda, která všechno vyřeší. S nadějemi očekávám novelizaci zákona o myslivosti, která by měla přinést i efektivní opatření ke snížení stavů černé zvěře.

* Za přemnoženou černou zvěř viní většinou lidé myslivce
Svůj podíl viny myslivci mají. Není ale v jejich reálných silách a možnostech účinně a podstatně omezovat stavy divočáků, bez účinné spolupráce se zemědělci i se státní správou to sami nezvládnou. Z hlediska zákona o myslivosti jsou ale jediní myslivci zodpovědní za škody. Novelizace zákona má přinést změny v dané problematice, zákon má být v legislativním programu Ministerstva zemědělství a měl by platit od 1. 1. 2016.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.