Přihlásit

Modré odrazky zvěř odradí (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Světelné ohradníky snižují ztráty zvěře při nehodách, rizikem jsou nevysekané příkopy

Jindřichohradecko
Setkání s lesní zvěří na silnici snad zažil každý řidič a nechybí u toho často ani zážitky ze střetu. Teď je podle některých šoférů období, kdy je nebezpečí takové srážky ještě vyšší. "Jsou vysekané louky, ale příkopy v řadě úseků jsou zarostlé a zvěř se tam ukrývá. Daleko častěji mi vběhne něco do cesty a musím být ve střehu. Kolegové mají stejné zkušenosti," naznačuje řidič dodávky Viktor Rys.
Podobný názor zaregistroval například i hospodář Mysliveckého sdružení Jitro v Kunžaku Jiří Doupník, ale říká, že na Kunžacku podobné nehody nezaznamenali. "Nejhorší škody jsou na jaře, kdy je zvěř po zimě zesláblá a snaží se najít potravu a pak na podzim, kdy se přesunuje na pozemky po sklizni," míní Jiří Doupník.
Navíc od instalace modrých odrazek, které slouží jako světelné ohradníky, na hlavních tazích z Kunžaku na Hradec, Strmilov a Dačice se podle mysliveckého hospodáře Doupníka snížily ztráty zvěře vlivem střetů s auty na 50 až 60 procent.
Policisté na Jindřichohradecku podle vedoucího služby dopravní policie Karla Kotila zvýšený výskyt nehod způsobených srážkou se zvěří v tomto období rovněž nezaznamenávají. "Od kolegů jsem to také slyšel, ale u nás to není. Příkopy okolo silnic 1. třídy jsou vysečené, takže střety se zvěří bývají hlavně v lesních úsecích, a to brzy po ránu a v noci," uvedl dopravní policista Karel Kotil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.