Přihlásit

Myslivci učili děti poznávat přírodu a zvěř na Chabaních (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břestek­-Chabaně
Nedílnou součástí práce členů Mysliveckého sdružení Tupesy-­Břestek je výchova dalších generací. A začínají s ní pěkně po pořádku, od dětí základní školy. V pátek uspořádali pro padesát žáků druhého až čtvrtého ročníku z tupeské základní školy akci s názvem Den s příslušníky Hubertova cechu. Z ní vzešla další inspirace školáků k přírodě a zvěři v ní žijící.
"Smyslem akce bylo prezentovat myslivost a činnost myslivců v jejich práci pro přírodu a její ochranu, ale také soustavně působit na děti školou povinné. Řekli jsme dětem, jak se mají chovat v přírodě nejen v červnu, Měsíci myslivosti, ale po celý rok," informovala myslivkyně Monika Pochylá, která vede v ZŠ Tupesy jeden z mála mysliveckých kroužků na Slovácku.
Ze školáků se stali pozorní posluchači. Vždyť vyprávění nimrodů bylo zaměřeno nejen na dětmi probírané učivo v prvouce, ale také na zvěř, která se vyskytuje v Chřibech, a byla většině školáků blízká. "Děti si dnes mohly díky myslivcům prakticky zopakovat netradiční formou to, co probírají v hodinách prvouky. Akci jsme navíc spojili s příjemnou vycházkou na Břestek­-Chabaně," pochvalovala si spolupráci s myslivci učitelka Hana Kočendová.
U myslivecké chaty v honitbě tupeských nimrodů, nacházející se nedaleko sekvojovce obrovského na Chabaních, si kluci a holky prohlédli jelení, daňčí a srnčí paroží, ale také toulce muflona, vycpané dravé ptáky a další zvěř, ale také si měli možnost osahat lovecké zbraně a střelivo a poznávat podle větévek, z jakého stromu byly ulomeny. Myslivci školákům ukázali, jak cvičí lovecké psy a jak se s nimi pracuje v revíru. Zlatým hřebem celé akce byla střelba ze vzduchovky. "Mám radost, že jsem ze tří možných terčů zasáhla hned dva, což se ani některým klukům nepodařilo," radovala se osmiletá Kateřina Kaňovská z Tupes.
"Cílem takové akce není vychovat ze všech dětí myslivce, ale lidi, kteří budou mít rádi přírodu, k níž se budou chovat citlivě a ohleduplně," poznamenala Monika Pochylá.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.