Přihlásit

Nejhezčí psi, kočky, koně a další zvířata pobaví a ukážou, co umí (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trojice chovatelských výstav je dobrý důvod, proč ve dnech 25.-28. června navštívit brněnské výstaviště. Stovky zvířat jsou lákadlem hlavně pro rodiče s dětmi, na své si ale přijdou všichni chovatelé a taky myslivci.

Výstaviště v Pisárkách příští týden zaplaví krávy, koně, prasata, ovce, oslíci a další živí tvorové. Chystá se tam Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, Národní výstava myslivosti a o víkendu je doplní chovatelská výstava PROPET.
V pavilonech P, F a na přilehlé volné ploše se zejména děti mohou těšit na více než 800 zvířat. Jaký užitek lidem přináší a jaká zábava s nimi může být, zjistí malí i velcí návštěvníci při komentovaných přehlídkách, soutěžích či na naučné stezce Zemědělství žije! "Chovatelské svazy si také připravily doprovodný program, v němž nebudou chybět ukázky dojení, stříhání ovcí a zpracování vlny či rožnění celého vola, který váží přes 500 kilogramů," slíbila Radka Pastrňáková ze společnosti Veletrhy Brno.
Koně velcí i miniaturní, vyberou toho nejkrásnějšího Pavilon F bude vyhrazen koním. "Bude v něm přehlídka chovných kolekcí teplokrevníků, plnokrevníků, chladnokrevných a fríských koní, koní malých plemen a pony, haflingrů, arabů a dalších krasavců," vyjmenovala Pastrňáková. Pro děti je připraveno i plemeno minihorse, což jsou koníčci vysocí pouhý jeden metr.
V sobotu 27. června pak bude slavnostně vyhlášen Nejkrásnější kůň ČR. "Asociace svazů chovatelů koní ČR slaví 20 let, a proto i na Národní výstavě hospodářských zvířat chceme ukázat to nejlepší, co naše chovy nabízejí," říká prezident asociace Jaroslav Dražan a dodává, že chovatelé přivezou téměř všechna plemena koní chovaných v České republice.
Zhlédnout můžete ukázky zaměřené na harmonii člověka a koně, přesnost, zručnost či rychlost. Venkovní plochu poprvé obsadí menší Extreme Trail Park. Překážky ze dřeva a kamenů, terénní nerovnosti, úzké lávky či houpací mostky, padlé kmeny stromů - to vše budou muset jezdci na koních i s koňmi na ruce zdolávat.
Myslivecké trofeje i Vágnerův africký kemp Myslivci přednostně zamíří do lesem provoněného pavilonu G1. Národní výstava myslivosti nabídne pohled na čtyřmetrovou žirafu, medvědy a lvy či krokodýla lidojeda. K vidění bude i maketa tanzanského kempu Josefa Vágnera, který odtud do Zoo Dvůr Králové přivážel žirafy, antilopy a další velká africká zvířata. Doplní ji figuríny strážců v originálních uniformách. Vystaveny budou nejlepší trofeje z českých a moravských honiteb. "Netradiční podívanou přinesou také vystoupení trubačů, vábičů, sokolníků a loveckých psů," doplnila PR manažerka přehlídek.
Návštěvníci si budou moci vyzkoušet své dovednosti na moderní laserové střelnici, do ruky dostanou i luky se šípy. Komu vyhládne, může zajít na zvěřinu do myslivecké restaurace.
Psi, kočky a dramatický králičí hop Pouze o víkendu bude na výstavišti chovatelská výstava PROPET, která se věnuje domácím mazlíčkům. "Pro milovníky pejsků chystáme Mezinárodní výstavu psů Intercanis, kde se představí na 3 000 psů všech plemen. Chovatelskou vizitkou naší republiky bude sobotní Velká národní cena se zástupci českých národních uznaných i neuznaných plemen včetně československého vlčáka," řekla Zdeňka Jílková z pořadatelského výboru. Doplnila, že psi se představí v mnoha soutěžích a v neděli bude vyhlášen Nejkrásnější pes výstavy.
Pro ty, kteří dávají přednost kočičí společnosti, je určena Mezinárodní výstava koček Interfelis. Na ní se představí většina ze 42 uznávaných plemen koček.
Bavit se lidé určitě budou na mezinárodním závodu zakrslých králíků v králičím hopu. Tato soutěž má svá přesná pravidla, světové šampiony a disciplíny jako rovinná dráha, skok vysoký, skok daleký a parkúr. Na návštěvníky čeká i přehlídka ušlechtilých potkanů s volbou toho nejkrásnějšího potkana výstavy. Doprovodný program nabídne i rady, chovatelé se mohou zeptat psího i kočičího psychologa. Na pódiu se vystřídá tanec se psy, pěvecká vystoupení či představení zvířat chovaných v zoo. Na travnaté venkovní ploše se chystají ukázky zajímavých psích disciplín, jako je mushing, handling či obedience. Venkovní plocha nabídne také dřevorubeckou show, která ukáže, jak se s pilou a sekerou dají z mohutného kmene vytvořit krásné sochy. Nebudou chybět stánky s krmivy, potravinovými doplňky a chovatelskými potřebami.

***

Doprovodný program
PROPET 2015 Pavilon A2 - "Programové centrum" * Sobota 27. června 10.00 VIDA! science centrum 10.30 Kočičí poradna Petry Žallmannové 11.00 Zoo Brno s živými zvířátky I. 11.30 Chov koček 11.45 Felinoterapie - terapie s pomocí kočky 12.00 Co ještě nevíte o chovu ušlechtilých potkanů 12.30 Králičí hop - sport i zábava pro králíčky a jejich majitele 13.00 Zoo Brno s živými zvířátky II. 13.30 Pes v rodině s dětmi 14.00 Tanec se psem, dogdancing 14.30 Ukázka agility 14.40 Co pro nás znamenají včelky, význam a produkty 15.00 "Dejme šanci dětem" - vystoupení nadaných dětí z dětských domovů 16.00 Vyhlášení facebookové soutěže "NEJ KOČKA" 16.30 Soutěže pro děti * Neděle 28. června 10.00 Pes v rodině s dětmi 10.30 Co ještě nevíte o chovu ušlechtilých potkanů 11.00 Psycholog psů Rudolf Desenský 12.00 Chov koček 12.15 Felinoterapie - terapie s pomocí kočky 12.30 Králičí hop - sport i zábava pro králíčky a jejich majitele 12.45 Co pro nás znamenají včelky, význam a produkty 13.15 Kočičí poradna Petry Žallmannové 13.45 Tanec se psem, dogdancing 14.15 Ukázka agility 14.30 Soutěže pro děti * Výstavy a soutěže Sobota-neděle 27.-28. 6.
Mezinárodní výstava psů INTERCANIS - pavilon V Mezinárodní výstava koček INTERFELIS - pavilon A2 Výstava ušlechtilých potkanů - pavilon A2 Výstava zakrslých králíků - pavilon A2 International rabbit jumping - mezinárodní soutěž v králičím hopu - pavilon A2 Mushing, handling, obedience - ukázky - BRIT - venkovní plocha mezi pavilony V a F

Užitečné informace
* Otevírací doba 25.- 27. 6. 9.00-18.00 28. 6. 9.00-16.00
* Vstupné Při registraci a on-line platbě na www.etickets.bvv.cz 100 Kč Na místě 170 Kč Rodinné 300 Kč Zlevněné (děti nad 6 let, studenti, důchodci) 130 Kč Organiz. školní skupiny 50 Kč Děti do 6 let v doprovodu dospělé osoby zdarma (Vstupenka je zároveň poukázkou na 20% slevu do centra VIDA!)
Více na www.bvv.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.