Přihlásit

Sběrači hub a borůvek ruší zvěř, tvrdí šéf ochranářů Jaskula (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mezi turisty si Beskydy získaly svou oblibu už dávno. Každý rok do nich zavítají statisíce návštěvníků a nejinak tomu bude i letos v létě. "Na rozdíl od Sudet u nás po staletí přetrvaly generace zemědělců, které pomáhají utvářet krásu a ráz Beskyd. Jsou to poslední skutečně živé hory u nás," říká ředitel Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy František Jaskula.

* Na jaké novinky se letos mohou turisté v Beskydech těšit?
Postupně připravujeme například nové informační panely u všech rezervací. Budou obsahovat velké fotografie vzácných rostlin a živočichů, kteří v nich žijí i s jejich jednoduchým popisem. To nej v Beskydech stále představují hlavně orchideje a šelmy.

* Před několika dny jste otevřeli informační středisko a ekocentrum v Dolní Lomné. Na co narazí zájemci tam?
V zahradě jsou přichystány zajímavosti pro děti a posezení. Uvnitř bývalé budovy pohraničníků je expozice věnovaná vodě. Ta modelovala vzhled Beskyd a ani dnešní život v nich by bez vody nemohl být. Připravujeme i 3D film o Beskydech, který budeme promítat v malém kinosále. Samozřejmostí jsou informační služby pro návštěvníky.

* Těch jezdí do Beskyd skutečně hodně. Jaké nejzásadnější potíže v horách způsobují?
Běžní pěšáci a cyklisté bývají většinou ukáznění. Problémy nastávají s řidiči aut, motorek a čtyřkolek. Jezdí do míst, kde nemají co pohledávat. Tím samozřejmě ruší zvěř a stává se také, že před nimi musejí uskakovat i pěší výletníci na hřebenových trasách. Pro přírodu představuje zásadní potíž také blížící se houbařská a borůvkářská sezona.

* V jakém směru?
Lidé chodí mimo stezky a zvířata tak nemají klid. Podobné je to i u vyznavačů geocachingu nebo účastníků orientačních běhů a dalších závodů v terénu, především v noci. V zimě, kdy nemá zvěř tolik potravy, zase zvěř stresují výpravy skialpinistů do odlehlejších částí hor. To třeba u jelenů a srnčího často vede i k jejich úhynu.

* Je na obzoru náprava?
Například s organizátory závodů už jsme začali intenzivně komunikovat. Některé jejich trasy totiž přírodě skutečně škodí. Snažíme se, aby byl od soumraku do rozednění v horách klid. Rekreace do Beskyd neodmyslitelně patří, spousta místních je na ní existenčně závislá. Musí ale být rozumně usměrněna.
 
 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.