Přihlásit

Odborníci pomůžou zlepšit život polních ptáků na Přerovsku (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlepšit životní podmínky pro ohrožené druhy polních ptáků a drobnou zvěř si klade za cíl nový projekt na Přerovsku. Ve vybraných lokalitách budou odborníci spolupracovat se zemědělci, myslivci či se včelaři.
"Jedná se o pilotní projekt,v rámci kterého vzniká metodika pro výběr nejvhodnějších lokalit na území celého okresu Přerov tak, aby navrhovaná opatření byla reálná a měla co nejlepší účinek na populace mizejících druhů polních ptáků, včetně křepelky a koroptve," přiblížil garant projektu Václav Závěšický.
Na základě analýzy map, leteckých snímků a obsáhlého souboru dat vybrali znalci šest lokalit, kde již proběhly terénní průzkumy s ornitology a odborníky na ekologii krajiny. Jedná o lokality Beňov­ ­Prusy, Nelešovice - Penčice, Radotín - Soběchleby a Osek nad Bečvou­Nové Dvory. Na Hranicku jsou to pak území Skalička - Ústí a Černotín­ ­Hluzov.
"Nyní začínáme jednat s obcemi, s místními zemědělci, se zástupci mysliveckých spolků a s majiteli půdy, abychom s jejich pomocí našli pozemky vhodné pro zavedení krajinářských, zemědělských a mysliveckých opatření, která nabídnou polním ptákům a drobné zvěři jak potravu, tak i místa vhodná k vyvádění mláďat," upřesnil krajinný ekolog Michal Zedek.
Do projektu se mohou svými nápady a pomocí zapojit také lidé z dotčených obcí. Kromě zemědělců a myslivců to mohou být též milovníci přírody, včelaři a lidé se zájmem o svou vesnici a okolní zemědělskou krajinu. Další informace k projektu "Zvýšení biologické diverzity zemědělské krajiny ve vybraných lokalitách Přerovska" naleznou zájemci spolu s kontakty na webových stránkách www. koroptvicky.cz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.