Přihlásit

Karlovský gastrofestival láká na 3,5 km chutí a vůní. Přijedou i dva Michelini (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Valašské Velké Karlovice ovládne o víkendu 7. a 8. října Karlovský gastrofestival. Devátý ročník této populární akce zaměřené na valašskou gastronomii a regionální produkty nabídne ochutnávky na dvanácti místech rozesetých v 3,5 kilometrů dlouhém údolí Léskové. Chybět nebude ani bohatý doprovodný program pro celou rodinu. Návštěvníci se navíc mohou letos těšit na nové gastro zastávky, bohatší farmářský trh a účast dvou michelinských šéfkuchařů. Vrcholem festivalu bude opět nedělní soutěž o nejlepší valašský frgál.

V místních hospůdkách a hotelech už vrcholí přípravy na víkendové hodování. Kuchaři se činí u plotny, pekařky zadělávají těsto na frgály, všichni chtějí být připraveni na každoroční nápor návštěvníků. Loni jich přijelo rekordních 41 tisíc i díky tomu, že vstup je zdarma.

"Letos sázíme na zvěřinu, to je naše doména. Připravíme dva tisíce porcí z jeleního a mufloního masa, k tomu sto kilo srnčích klobás," řekl šéf hotelu Horal Marek Bača. Další z hotelů, Galik, láká na zabíjačku, pro niž má objednáno šest vepřů, penzion U Dorňáků zase sází na grilované ryby. Speciální várku piva navařil na víkend akci Karlovský minipivovar u Penzionu Pod Pralesem. "Zvolili jsme polotmavou jedenáctku, máme navařeno 600 litrů. A k tomu valašské speciality, mimo jiné 200 litrů kyselice," uvedl šéf pivovaru Lubor Gášek.

Činí se i pekařky frgálů. Tyto tradiční valašské koláče, které bývají nejprodávanějším zbožím, nabídne pět výrobců. Největším je místní Resort Valachy. "Začínáme péct ve čtvrtek, abychom měli zásoby. Loni jsme prodali 3600 frgálů, letos jsme připraveni na čtyři tisícovky," řekl Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy a současně i Karlovského gastrofestivalu.

V nabídce restaurací a hotelů nebudou chybět ani další krajové pokrmy, jehněčí a pivovarské speciality, pochoutky na grilu či ukázka moderní krajové kuchyně hotelu Lanterna. Farmářský trh nabídne další příležitosti k ochutnávkám i koupi regionálních produktů - od mléčných a masných přes různé druhy pečiva, paštiky, džemy, vína a burčák až po zajímavosti. Ochutnat lze například raw a bezlepkové speciality, kozí zmrzlinu či pokrmy z hmyzu. Přijedou i producenti z Maďarska a Rakouska, kteří přivezou uzeniny z mangalice, vína, oleje a nakládanou zeleninu. Rozšíří se i takzvaná street food sekce, kterou lidé najdou již na dvou místech.

V rámci doprovodného programu se mohou návštěvníci těšit na frgálovou manufakturu, barmanské večery, školy vaření, posezení s muzikami, řemeslný jarmark, soutěže o nejlepší valašský frgál a nejlepší klobásu či kuchařské show, při nichž se v sobotu představí i michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek. Údolím budou hosty vozit vláčky, historické autobusy a koňské povozy.

Jako každý rok nebude chybět ani příležitost pro milovníky zážitkové gastronomie - tradiční sobotní Michelinská galavečeře a nedělní Michelinský oběd. Letos menu připraví uznávaný Toni Mörwald, který šéfuje vídeňské restauraci Le Ciel. "Na obě degustace akce zbývají poslední volná místa. Velmi se těšíme na tento mimořádný zážitek, který je jedinečnou příležitostí poznat špičkovou rakouskou kuchyni snoubenou s rakouskými víny," dodal Blabla.

Více informací o festivalu na www.karlovskygastrofestival.cz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.