Přihlásit

Orli mořští vyvedli na Vysočině desítku mláďat (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlava
Na Vysočině letos orli mořští odchovali téměř dvakrát více mláďat než před rokem. Okroužkována jich byla desítka. Mláďata byla podle údajů krajského úřadu vyvedena v šesti hnízdech. Řekl to předseda krajské pobočky České společnosti ornitologické Aleš Toman. Pomohlo podle něj počasí i spolupráce ochránců s vlastníky lesů. Populace těchto vzácných dravých ptáků na Vysočině čítá asi 15 párů.

"Orli mořští patří mezi druhy, které se v posledních desetiletích vracejí na území střední Evropy. "Záleží jenom na člověku, jestli se to podaří," uvedl Toman.

Při hnízdění orlům vadí ruch v lesích, doplácejí také na trávení dravců zakázaným pesticidem karbofuranem. Letos v březnu našli lidé skomírajícího orla nedaleko Třeště na Jihlavsku, ve voleti měl otrávené maso. Jednalo se o samici, brzo uhynula. Takových případů bylo v kraji zjištěno v posledních letech několik. Loni také z jednoho hnízda zřejmě někdo mláďata ukradl.

Toman uvedl, že díky spolupráci ornitologů a ochránců přírody s Krajem Vysočina se podařilo zkontaktovat vlastníky lesů a požádat je, aby v době, kdy orli při hnízdění potřebují naprostý klid, netěžili a nedělali prořezávky a podobné práce. "Je to asi správná cesta. Proti loňsku je úspěšnost daleko větší a podařilo se, že na šesti hnízdech mláďata vylétla," řekl. I na některých dalších místech v kraji orli zahnízdili, ale pak, zřejmě kvůli ruchu, hnízdo opustili.

Orel mořský je největším evropským orlem s rozpětím křídel i přes dva metry. Živí se rybami a vodními ptáky, v zimě často požírá i mršiny.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.