Přihlásit

Do přírodní rezervace Smrk pouze po značených cestách (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výrazná hora Smrk je nejvyšší horou Rožnovské hornatiny a druhou nejvyšší horou Beskyd. Spolu s Malým Smrkem a dalšími okrajovými vrcholy tvoří typický masiv Beskyd.

Vrchol Smrku netvoří klasická špička, je to jen nejvyšší bod horského hřbetu.
Z vrcholu hory je pěkný výhled do okolní krajiny, ale kvůli hradbě stromů okolo vrcholu výhled skýtá pouze severní strana. Odtud lze spatřit masiv Ondřejníku, Palkovické hůrky a při dobré viditelnosti ostravskou aglomeraci i vzdálené Jeseníky.

Na vrcholu a na svazích se rozkládá přírodní rezervace Smrk a menší rezervace Malý Smrk, Studenčany, Bučací potok a na jižním okraji přírodní rezervace V Podolánkách. Tvoří je vysokohorský smrkový les a smíšené porosty. Severní svahy jsou pokryty balvanitou sutí, místy charakteru kamenného moře. Rozsáhlý lesní komplex odlehlého horského masivu poskytuje vhodné životní podmínky živočišným druhům náročným na klid. Doposud zde přežívá tetřev hlušec, hnízdí jeřábek lesní, datel černý, strakapoud velký, žluna šedá a řada dalších druhů. Oblast Smrku je trvalým biotopem vzácného rysa ostrovida. Několikrát zde byl zjištěn medvěd hnědý a byly pozorovány stopy vlka. Rezervace je přístupná pouze po značených turistických cestách. V horních částech masivu nejsou žádné horské chaty a hotely. Hřebenovou partií přes vrchol Smrku prochází červeně značená trasa z centra Ostravice (8 km) ke kapli v Horní Čeladné (9 km).
Nedaleko od vrcholu vznikly lidové kamenné pomníčky studenta Jana Palacha, zpěváka Johna Lennona a hokejisty Ivana Hlinky. Mrazovým zvětráváním a následným odnosem zvětralé horniny vznikl na severní hraně temene výrazný, šest metrů vysoký mrazový srub, což je skalní stupeň se svislou stěnou čnící ze svahu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.