Přihlásit

Region nebude mít o myslivce nouzi. Zájem dětí je velký (Frýdecko-místecký a třinecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecké kroužky navštěvuje asi stovka dětí. Poměr chlapců a dívek je vyrovnaný
 
Chodit s flintou po lese, starat se o přírodu a občas ulovit nějaké zvíře. Taková představa láká v regionu desítky dětí.
"Okres Frýdek-­Místek měl před třemi lety jeden myslivecký kroužek, dneska jich je devět," řekl předseda Okresního mysliveckého spolku Frýdek-­Místek Martin Hlaváč s tím, že kroužky jsou například v Bílé, Hukvaldech, Ostravici, Mostech u Jablunkova nebo ve Frýdlantu nad Ostravicí. Celkově je navštěvuje přibližně stovka dětí, z nichž asi polovinu tvoří děvčata. Přestože kdysi byly dospělé ženy v této profesi zastoupeny minimálně, dnes je podle Hlaváče skoro v každém spolku minimálně jedna.
Podle předsedy mysliveckého spolku velký počet malých myslivců není dán tím, že by se zvýšil zájem o myslivost. "Zájem je pořád. Ale konečně se najdou takoví lidé, kteří umí vést kroužky. Ne každý má ty vědomosti a schopnost vést děti," nechal se slyšet Hlaváč, jenž pořádá semináře, na kterých vysvětluje, jak kroužky vést a podpořit.
"Děti třeba ve školách sbírají kaštany a podobně, ale v Bašce kroužek nemáme. Hlásí se lidé spíše až v dospělém věku," řekl zase předseda Mysliveckého sdružení Baška František Zboch s tím, že zájem o myslivost je pořád velký. Malí myslivci se v kroužcích seznamují s přírodou. "Učí se poznávat její koloběh, poznávají stromy nebo zvířata - jak žijí a co žerou. Osvojují si také mysliveckou mluvu, která se dá přirovnat k cizímu jazyku. Má přibližně dva tisíce výrazů. Myslivci se tak mezi sebou dorozumívají," vysvětlil Hlaváč.

Z myslivecké řeči
Myslivci se mezi sebou dorozumívají specifickými výrazy, jejíchž znalost je nutná ke složení mysliveckých zkoušek. Oči nemají všechna zvířata, ale pouze dravci. Ostatní mají světla. Uším se u srstnaté zvěře a loveckých psů říká slechy. Končetiny se nazývají u srstnaté zvěře běhy a například u sov stojáky. Kachny mají plováky, husy vesla a krocani zase běháky. Názvosloví je různé také u "zobáků". Ten mají pouze holubi, sluka má pichák a třeba bažant zase klovec.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.