Přihlásit

Ovčákům v Německu vadí útoky vlků, chtějí od stát odškodné (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ovčáci v Německu žádají stát, aby jim hradil škody, které na stádech způsobí vlci. Požadují také příspěvek na ochranu ovcí před těmito šelmami. Postupný návrat vlků do německé přírody totiž přináší stále více jejich útoků na hospodářská zvířata.

Jen v Dolním Sasku zabili vlci v prvním čtvrtletí letošního roku čtrnáct ovcí. Od dubna přicházejí každý týden zprávy o dalších roztrhaných hospodářských zvířatech, především ovcích a telatech. Přírodovědci zatím nepotvrdili, že za všechny tyto případy jsou zodpovědní vlci, protože je pro to potřeba analýza DNA, způsob zabití zvířat to však naznačuje.

Ovčáci žádají stát o zásah proti vlkům, kteří jsou v zemi chráněni. "Nerozumím tomu, proč má být vlk, který není globálně ohrožen vyhynutím, v naší kulturní krajině patřit mezi přísně chráněné druhy," řekl týdeníku Der Spiegel dolnosaský ovčák Jan Tüllmann.

Německý stát by také podle mínění ovčáků měl platit náhrady za zabité ovce i za opatření, která je potřeba přijmout kvůli ochraně stád, například za nákup přenosných elektrických ohradníků nebo za výcvik ovčáckých psů. "Stát si přál návrat vlka, proto by se měl postarat o odškodnění těch, koho návrat tohoto škůdce postihl," řekl ovčák Wendelin Schmücker.
Problém s útoky vlka podle Schmückera není jen v tom, že zabije jednotlivá zvířata. "Po takové události je traumatizované celé stádo. Klesá kvůli tomu produkce mléka, což nám způsobuje další ztráty," uvedl ovčák.

V Německu byli vlci vyhubeni v polovině devatenáctého století. Znovu se začali na východě země usazovat od roku 2000, kdy tam přišli ze sousedního Polska. V současnosti žije v Německu pětadvacet vlčích smeček a několik vlků samotářů, většina z nich v oblasti Lužice ve spolkových zemích Sasko a Braniborsko. Šelmy se ale rozšířily i do dalších částí Německa, vyskytují se ve stále větších počtech i v Bavorsku nebo v Dolním Sasku.

Podle ochránců přírody by v Německu teoreticky mohlo jednoho dne žít až čtyři sta čtyřicet vlčích smeček. Jejich rozšiřování ale naráží na některých místech na odpor obyvatel, kteří se obávají útoku vlků na chovná zvířata, nebo dokonce na lidi. Podle ochránců přírody ale vlci nejsou lidem nebezpeční, protože jsou plaší. V místech, kde žijí už deset let, mnoho lidí ještě nikdy žádnou z těchto šelem nespatřilo.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.