Přihlásit

Lukostřelci mají královský sraz na Sovinci (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Horní Žďár
Netradiční podívanou poskytne divákům akce, která se koná tento víkend na Sovinci. Už šestým rokem tu poměří své umění lukostřelci z celé republiky a ze Slovenska.
Při Královském turnaj v lukostřelbě se střílí klasickými luky bez mířidel. "V loňském roce jsme tu měli asi stovku účastníků, letos očekáváme stejnou účast," uvedl Jan Bareš, jeden z účastníků akce.
Pro všechny závodníky je přichystáno několik druhů soutěží, které prověří nejen pevnou ruku a bystré oči, ale také rychlost reakcí. Střílí se totiž jak na klasické terče, tak i na pohybující se zvířata v podobě modelů. Na své si tak přijdou všechny kategorie milovníků jednoho z nejstarších druhů zbraní.
Pro diváky to je určitě zajímavá podívaná, s kterou nemají šanci se potkat každý den. Podle hodnocení mnoha účastníků se totiž jedná o jeden z nejlepších turnajů v rámci republiky.
To dokládají i vzpomínky na loňský ročník: "Náruživí lovci medailí a diplomů to mají těžké, neb jsou losována družstva, kde se nastřílené body všech členů sčítají a nakonec je vyhlášeno pouze pořadí týmů. Absolvovali jsme vloni 14 disciplín a trať byla zjevně delší než jindy. Byla to šichta. Třeba dobývání osady z vleku za traktorem (zdejší hit), střelba ze žebříku, útočící medvěd, nepřátelský šik. Běžící kolečka byla bezvadně postavená, navíc v dvojnásobném počtu než je obvyklé. Je to znát, člověk si to užije. Měli jsme ve skupině pár začátečníků a ti se velmi divili, že i takto může vypadat lukostřelba. Ale byli spokojení," komentoval loňský ročník střelec Zelí.
"Pro všechny milovníky lukostřelby je to také možnost potkat se, vyměnit si názory a zkušenosti, nebo si prostě jen poklábosit o společném zájmu," doplnil Jan Bareš.
Jak doplnil, přestože je turnaj jen pro zvané, diváci jsou na Sovinci, který je nedaleko Horního Žďáru, vítáni.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.