Přihlásit

Od zubrů raději dále. Především tehdy, když na býky přijde říje (mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

RALSKO
Setkání člověka se zubry je v Ralsku vzácností. Chovají se při něm klidně.
"Agresivní mohou být pouze na podzim při období říje," tvrdí Miloslav Zikmund, oborník Vojenských lesů a statků. "Nebezpečí - a to především od býků - hrozí také ve chvíli, kdy lidé poruší bezpečnou odstupovou vzdálenost sto metrů."
Lesníci vypustili zubry do oplocené obory Židlov na jaře 2012. Vyvěsili tehdy cedule s varováním před střetnutím se zubry a připojili k němu návod, co v takovém případě dělat.
Zubři žijí v oboře Židlov s dalšími většími zvířaty - jeleny, daňky, srnci, muflony a divokými prasaty. Na zubry si zvykli. Zubrům chybí v české přírodě přirození nepřátelé. V Ralsku sice žije okolo pěti vlků, na zubry by se ale neodvážili. Vždyť býci váží až tunu a krávy více než tři metrické centy.
Jména všech zubrů, narozených v Ralsku, musejí začínat na "Je". "Připravil jsem si seznam možných jmen a odškrtávám si z něj," prozrazuje Zikmund. "První tři telata se narodila ještě v aklimatizační obůrce před vypuštěním stáda do velké obory." Ve velké oboře se jako první narodil býček Jeroným. Koncem listopadu k němu přibyla kravička Jezova. Na svět přišla za mrazů až minus 15 stupňů Celsia, ale díky péči celého stáda přežila.
V roce 2013 se stádo rozrostlo o Jelimana, Jeriamiase a Jerabinu. Proč o Jerabinu, a nikoliv Jeřabinu? "Ve jménech nesmějí být háčky ani čárky," vysvětluje Zikmund.
Konečně loni se v Židlově narodily samičky Jerketka, Jednička, Jela a samečci Jeden a Jesper.
Největší evropské přežvýkavce zachránila před vyhynutím Mezinárodní společnost pro záchranu zubra. Ve 20. letech minulého století objevila něco přes padesát posledních zubrů evropských v soukromých chovech. Mezi nimi pak vybrala necelých dvacet zvířat, díky nimž se zubři stali znovu divoce žijícími sudokopytníky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.