Přihlásit

Houbaři, nelezte do houští, radí myslivci (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Polsku bachyně těžce zranila dva malé chlapce
 
Černá zvěř zřejmě zjišťuje, že ani v horských oblastech není tak zle. Divočáků přibývá na Jablunkovsku i Třinecku.
Otřesný případ od sousedů však ukazuje, že je namístě varovat před možným nebezpečím.

Minulý týden přinesla polská média zprávu o dvou malých chlapcích, které na kraji lesa napadla bachyně. Jednomu způsobila hluboké díry na stehnech i rukou, téměř až na kost, a potrhala šlachy. Případ se stal nedaleko Rzeszówa. Pětiletý hoch skončil celý v obvazech s léky proti bolesti a antibiotiky v nemocnici. Starší, devítiletý je na tom lépe. Utrpěl několik drobnějších ran na hlavě. Oba jsou stále v péči lékařů. Kluci šli po okraji malého hájku pár metrů od domova. Otec chlapců popsal, že na pohled, kdy synové vpadli zkrvavení do domu, nikdy nezapomene.
Početné skupinky divočáků hlásí myslivci jak v okolí Bukovce a Písku, kde mimo jiné hodovali lidem na bramborách, tak třeba na Nýdecku. Myslivec Ladislav Šimíček z Nýdku uvedl, že prasata jsou velmi chytrá. "Pokud se bachyně dostane k potravě přes popelnice, naučí to hned i selata. Tomu, aby se prasata pohybovala blízko obce, chceme předejít. Černé zvěře přibývá. Proto se ji snažíme stahovat k posedům tak, že jí tam pravidelně chystáme krmení. Naučí se chodit na jedno místo a až přijde čas, můžeme její stavy zredukovat," vysvětlil Šimíček. Muž má několik záběrů z fotopastí. Zachycují bachyně se selaty. Situace v regionu sice není tak zoufalá jako v některých jiných částech země, kde se černá zvěř nezvykle přemnožila, přesto je lepší mít se na pozoru.
"Radím hlavně nepouštět v lese na volno psy. Jsou první, koho bachyně napadne. Těch případů psů s roztrhaným břichem je už spousta," poznamenal myslivec ze Zbyslavic Miroslav Polášek.
"Taky doporučuji opatrnost při prolézání houští, hustých porostů - třeba ve snaze najít hřiby. Divočáci zůstanou v klidu klidně i metr od vás ukrytí v křoví. Pokud je v něm však vyrušíte, záleží na štěstí," dodal myslivec Polášek.
Právě v této oblasti kolem Ostravy mají už víceleté zkušenosti s černou zvěří. Dokonce se mezi lidmi povídá, že v okrajových částech města se prasata odvážila k popelnicím. Polášek doplňuje, že v okolí vyvěsil varovné letáky. "Píšu na nich, aby lidé vodili psy na vodítku. Jinak si myslím, že černá zvěř toulající se po městě jsou fámy. Vím, že v Dolní Lhotě běhala po obci selata. Ale to proto, že jim někdo zastřelil matku. Toto se nikdy neděje samo sebou," zmiňuje myslivec.
V roce 1994 ulovili na Jablunkovsku a Třinecku 20 divočáků, loni už okolo 130. Mírné zimy způsobily, že přežila i slabá selata, proto se populace zvedá. Případů, kdy nastala situace kdo s koho, jestli člověk nebo divočák, se v posledních letech v republice odehrálo víc. Divoké prase váží až sto kilogramů a dokáže člověka vážně poranit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.