Přihlásit

NEJ hezčí a nejzajímavější stromy kraje (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jsou tu s námi už stovky let a další stovky ještě budou. Už od pradávna stromy slouží jako duchovní symboly nebo orientační body. Pokud ještě dnes vidíte dva mohutné kmeny, které rostou osamocené v krajině, můžete si být jisti, že mezi nimi stál kdysi křížek nebo malá kaplička. Práce lidských rukou zanikla, krásné stromy ale zůstávají.

KARLOVARSKÝ KRAJ
Rájem nejkrásnějších stromů se dá označit celý Karlovarský kraj. Vždyť první strom roku České republiky pocházel právě z regionu.

NEJkrásnější strom
V roce 2002 se poprvé konala v České republice anketa o strom roku. Jejím historicky prvním vítězem se stal Popovský jasan z Karlovarska. Jedná se o jeden z největších jasanů v republice. Obvod jeho dvousetletého kmene je 665 centimetrů. Jasan připomíná místo, kde kdysi stávala vesnička Popov, která zanikla po druhé světové válce po odsunu německého obyvatelstva. Do dnešních dnů se z ní zachovaly jen zbytky kamenných zdí a staré stromy.

NEJhezčí pověst
Také druhý ročník republikové ankety o nejkrásnější strom byl pro Karlovarský kraj úspěšný. Druhé místo získal v klání Pastýřský buk z vesničky Lazy ve Slavkovském lese. Hlavní kmen se nad zemí rozděluje do tří samostatných větví, které tvoří vlastně samostatné kmeny. Jejich větve se proplétají a vytvářejí mohutnou korunu. Ta utrpěla těžké škody při letošní zimě.
"Část stromu se zlomila kvůli námraze," uvedl Přemysl Tájek. Strom, který je jinak v dobré kondici a stále plodí bukvice, tak opět čeká péče dendrologů, stejně jako v letech 1997 a 2006. K Pastýřskému buku, jehož stáří se odhaduje na 200 let, se váže i pověst o jeho vysazení. Traduje se, že svah nad vesničkou Lazy byl oblíbeným místem pastvy stáda starého ovčáka. Ten před bouřkou zabodl do země bukovou hůl a začal svolávat své stádo. Když se druhého dne na pastvinu vrátil, zjistil, že se hůl začíná zelenat. Nechal ji tedy růst a z hole se stal po letech mohutný buk lesní, který získal jméno Pastýřský.

NEJzajímavější lípa
Ve Slavkovském lese najdeme také Kostelní Břízu. Není to strom ale malá obec. Navzdory svému názvu tady ale roste další krásný strom - lípa velkolistá. K obci už patří několik stovek let. Z velké části je dutá, ale nebezpečí jí nehrozí. Dutina je zastřešená a dřevo je ošetřené. V obci a jejím bezprostředním okolí roste ještě několik dalších zajímavých stromů.

NEJmohutnější dub
Jedním z nejmohutnějších stromů v regionu je Valdštejnův dub v Okrouhlé. Své jméno získal podle události z roku 1634, kdy strom slavil asi své sté narozeniny. Tehdy se u něj zastavil ke krátkému odpočinku na svém útěku z Plzně do Chebu frýdlantský vévoda Albrecht z Valdštejna. Další den byl v Chebu zavražděn. Posléze se obec Okrouhlá připojila k zájmu o Valdštejna a strom slavnostně pojmenovala vévodovo jménem.

NEJhezčí jasan
Také další nádherný strom má své jméno. Jasan pana Šolce roste uprostřed pastvin nedaleko Chodovské Huti na Mariánskolázeňsku. Jméno získal podle svého zachránce Josefa Šolce, který si všiml žalostného stavu nádherného jasanu, kterých moc na Mariánskolázeňsku neroste. Pod strom uprostřed pastviny se stahoval dobytek, který hledal stín. Zároveň ale ničil jeho kořeny a kůru. A myslivci si svůj posed ke stromu přibili dlouhými hřeby. Josef Šolc si strom i s okolním pozemkem proto pronajal.
"Posed jsem odstranil, odtahal jsem hromadu kamení, posekal kopřivy, kořeny zavezl zeminou, prořezal suché větve a ošetřil poškozenou kůru," zavzpomínal Josef Šolc. Navíc tam postavil křížek a lavičku. Znovuzrozený strom pak přihlásil v roce 2006 do ankety Strom roku, kde jasan skončil nakonec čtvrtý. "Dnes už strom i s pozemkem vlastním. Strom je ale stále přístupný a dvě lavičky lákají k posezení," dodal Josef Šolc. Navíc nechal svůj jasan v loňském roce odborně ošetřit a v jeho okolí vysázel dalších osm stromů, tentokrát to jsou lípy.

NEJvyšší smrk
Dvěma mohutnými smrky se může pochlubit Slavkovský les. Král smrků je nejvyšší, měří zhruba 40 metrů a odhaduje se, že vyklíčil ze semínka v době, kdy vznikaly Mariánské Lázně (zhruba před 200 lety). Roste u Srnčího hřbetu u Mariánských Lázní. Zvláště oblíbený je mezi turisty, kteří sem pravidelně vyrážejí o Vánocích. Druhý zajímavý smrk sice není tak vysoký, jeho kmen je ale mohutnější. Roste v údolí Libavy a je zhruba o 40 let starší než Král smrků. Jeho kmen má obvod téměř pět metrů. Své jméno získal podle Jana Sychravy, lesního odborníka a příznivce Slavkovského lesa.

NEJnavštěvovanější strom
Krásné stromy nerostou jen v přírodě. Řadu z nich vysadili lidé v parcích. Příkladem může být Dvořákův platan javorolistý, který roste v parku před Sadovou kolonádou v Karlových Varech. Vysazen byl pravděpodobně někdy okolo roku 1880 a jméno získal podle nedaleké sochy skladatele. Své útočiště pod stromem našli pouliční umělci, kteří tady malují a prodávají své obrazy či karikatury. Denně ho minou tisíce návštěvníků.

Nejstarší v kraji je Körnerův dub
Devětset let a možná i více má Körnerův dub, který roste v zámeckém parku v Dalovicích na Karlovarsku. Původně zde rostlo dubů devět, do dnešních dob ale přežil pouze jeden. Už v dobách třicetileté války šlo o tak mohutné a monumentální stromy, že sám císař Ferdinand III. nařídil vojákům stromy neničit. * V dobách rozkvětu karlovarského lázeňství patřil dalovický park k častým cílům výletů lázeňských hostů. Zavítal sem mimo jiné i Johann Wolfgang Goethe nebo německý básník Karl Theodor Körner, po kterém nakonec poslední z dubů získal i své jméno. Körner dokonce věnoval dalovickým báseň "Pět dalovických dubů". * Věk se už na Körnerově dubu notně podepsal. Z koruny zbylo jen několik kosterních větví, v kmenu zeje velká dutina. Strom několikrát ohrožoval požár. Ten nejhorší pravděpodobně v říjnu 1985, kdy oheň poškodil právě dutinu kmene. V současné době je dub pravidelně dendrologicky ošetřovaný, stříšky brání zatékání vody do kmene, koruna je stažená vazbou a okolí kmene osázené keři.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.