Přihlásit

Přibývá pachových ohradníků, jenže i střetů se zvěří (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za sedm měsíců letošního roku evidují policisté na Vysočině 540 dopravních nehod, při kterých se auto srazilo s lesní zvěří. Jde o téměř pětatřicetiprocentní nárůst počtu těchto nehod oproti stejnému období loňského roku.

Přitom právě kvůli vzrůstajícímu počtu sražených zvířat začali myslivci na Vysočině na jaře s obnovou tzv. pachových ohradníků. Myslivci zjara nejprve podél silnic umístili v rozmezí asi osmi metrů kůly, alternativně využívali stromy a keře, na které se aplikuje pěna s pachem, případně samotný pach, pokud je pěna v dostatečné kvalitě a velikosti z předchozích období. Zhruba po měsíci bylo nutné pach v čerstvé pěně obnovit. "Reaplikaci pachu je pak nutné provést ještě dvakrát až třikrát," říká k instalaci pachových ohradníků Jiří Bartoš z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina. Pachové ohradníky sice nepředstavují pro zvěř žádnou faktickou překážku, takže případné srážce nezabrání, odborníci se ale shodují v tom, že ve zvěři udržují ostražitost, se kterou pak reagují i na hluk projíždějících aut nebo jejich světlo.
Od Kraje Vysočina a nadace jedné z pojišťoven získali myslivci na obnovu ohradníků dvě stě tisíc korun. Zástupci pojišťovny sice uvádějí, že pojištění proti střetu je stále častěji součástí povinného ručení, v případě uplatnění škody je ale nutné zavolat k nehodě policii. Jedna z posledních takových nehod, kterou řešili policisté z třebíčského dopravního inspektorátu, se stala ve čtvrtek u Trnavy. Vozidlu Suzuki SX4 tam z pravého příkopu vběhla přímo do cesty srna, kterou střet na místě zabil. Nikdo v autě se nezranil, ale hmotná škoda se vyšplhala na 84 tisíc korun.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.