Přihlásit

Statisíce půjdou do betonových nor (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

REGION
Zatím 150 žádostí, s požadavky za více než jeden a půl milionu korun, má krajský úřad od myslivců. Ministerstvo zemědělství totiž uvolnilo dotace na podporu myslivosti v jednotlivých regionech republiky. Podle radního pro lesní hospodářství Zdeňka Chláda mají dotace pomoci zlepšit životní prostředí zvěře, podpořit ohrožené druhy zvířat i oborní chovy se vzácnými druhy a poddruhy zvěře. "Dále jsou určeny na použití loveckých dravců v ochraně rostlin, na preventivní veterinárně léčebné akce a zdolávání nákaz v chovech zvěře, nebo na chov loveckých psů a loveckých dravců," doplnil radní Chlád.
Podpora se vztahuje také na odchytová zařízení pro prasata divoká, nebo nové betonové nory pro lov lišek. Podle Chláda se o dotaci žádá zpětně. Tedy až poté, co je akce zrealizována.
"Lze však očekávat, že nejvíce žádostí přijde na konci září, dokdy musí být podána žádost za činnosti realizované v předchozích dvanácti kalendářních měsících," odhadl Chlád.
Každoročně Ministerstvo zemědělství rozděluje do krajů na podporu myslivosti přibližně 12 milionů korun.
Kraj Vysočina v roce 2013 evidoval 144 žádostí, s požadavkem na skoro milion 600 tisíc korun. V loňském roce žádosti na tyto dotace administrovalo přímo Ministerstvo zemědělství.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.