Přihlásit

Země živitelka 2015, 42. ročník, 27. 8. - 1. 9. 2015 (protext.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České Budějovice
Letošní již 42. ročník mezinárodního agrosalonu Země Živitelka proběhne na českobudějovickém výstavišti ve dnech 27. 8. - 1. 9. 2015. Výstava, doprovázena Ekostylem a Mezinárodní výstavou družstevnictví, je tradičně pořádána ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, Agrární komorou ČR, Potravinářskou komorou ČR a Zemědělským svazem ČR. Státní zemědělský a intervenční fond podpoří kvalitní české potraviny.
 
Svým rozsahem tyto výstavy pokrývají celý zemědělsko-potravinářský sektor a řadí se k největší akci svého druhu na území České republiky. Jednou z oblastí výstavy je zemědělská technika a služby pro zemědělství s prezentací různých typů traktorů, strojů, zařízení a novinek pro zemědělství, řemeslnických potřeb a ochranných a pracovních pomůcek. Následuje rostlinná a živočišná výroba s prezentacemi plemenných koní, krav a beranů na předvadišti, součástí je také možnost zakoupení krmiv, potřeb a zařízení pro chov. Ukázky budou probíhat na předvadišti po celou dobu výstavy!
 
Potravinářství již tradičně prezentují české kvalitní potraviny oceněné značkami "Regionální potravina", KLASA, "CHUTNÁ HEZKY, JIHOČESKY" a "Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR". Návštěvníky čekají ochutnávky a oceněné potraviny si mohou v pavilonu T i zakoupit. V rámci tématu živočišná výroba se představí plemenné krávy, berani a koně, přičemž vše bude doplněné expozicí Českého chovatelského svazu chovatelů drobného zvířectva v pavilonu H a o atraktivní soutěž Králičí hop.
 
Expozice myslivosti, lovectví a rybářství jsou umístěny do pavilonu R3, D5, na volnou plochu 310 a do pavilonu R1, který je letos samostatným Pavilonem Myslivosti. Rybářská bašta zajistí chytání ryb na zapůjčený prut, ukázky filetování a ukázky živých ryb v akváriích a kádích.
 
Obnova a rozvoj venkova se soustředí v pavilonu Z, jako Pavilonu Venkova. Zde se budou prezentovat celostátní sítě pro venkov jak z České, tak Slovenské republiky a zahraniční partneři.
 
Mezinárodní výstava družstevnictví přináší aktuální informaci o výrobním a spotřebním družstevnictví, podnikání zemědělských nebo odbytových družstev a prezentace úspěšných družstevních podniků s širokým sortimentem kvalitních výrobků. Tvorba a ochrana životního prostředí pod názvem Ekostyl vytváří v rámci výstaviště jedinečné prostředí pro prezentaci firem, zabývajících se alternativními zdroji energie, ekologickými technologiemi, stavbami a ekologicky šetrnými výrobky.
 
Speciální celodenní program v Pivovarské zahradě proběhne v rámci Národních dožínek v sobotu 29.8. Slavnostního zahájení v 10:00 hodin se zúčastní nejvyšší představitelé vlády a bude spojené s předáním certifikátů a cen. V rámci Národních dožínek budou následovat hudební bloky a návštěvnické soutěže.

I letošní 42. ročník představí exponáty soutěžící o Zlatý klas. Tuto soutěž vyhlašuje Ministerstvo zemědělství prostřednictvím Výstaviště České Budějovice a.s. a na základě vydaného Soutěžního řádu posuzují exponáty v oborech rostlinná výroba, živočišná výroba, mechanizace, potřeby a služby zemědělství, potravinářství a zpracovatelský průmysl. Oficiální vyhlášení výsledků je naplánováno na pátek 28. 8. v 11:00 hodin v pavilonu R2.
 
Hudební scénu návštěvníci naleznou v Pivovarské zahradě a na pódiu mezi pavilony Z a T1. Vystoupí například Babouci, Samsonka, Jižani, K.T.O., Horalka a další.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.