Přihlásit

Dějiny loveckého zámku (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O tom, že je v loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství možná neví každé malé dítě, ale když se řekne zámek, každému se vybaví určitě nějaká krásná a honosná stavba, jako pro krále a princeznu. Takový je i lovecký zámek Ohrada, i když prakticky nikdy nebyl šlechtou obýván. V letech 1708-1713 ho nechal vybudovat Adam František Schwarzenberg jako reprezentační zázemí pro lovecké akce. Teprve poté vzniká v roce 1842 z iniciativy Jana Adolfa Schwarzenberga, ve spolupráci s lesníkem Václavem Špatným, v zámku myslivecké a lovecké muzeum, jedno z prvních svého druhu v Evropě.
Vzhledem k blízkosti státního zámku v Hluboké nad Vltavou byl lovecký zámek Ohrada jako velkolepý stavební komplex opomíjen. Nelehkého badatelského úkolu přiblížit jeho "stavební dějiny" se ujal historik umění PhDr. Jan Ivanega. Výsledkem je velmi zajímavá kniha Ohrada -Lovecký zámek Ohrada - Stavební dějiny, kterou nedávno vydalo Národní zemědělské muzeum Praha. Jak sám autor uvádí "cílem knihy . nebylo nic víc . totiž přiblížení průběhu výstavby objektu a mladších stavebních úprav".
Při podrobném pohledu do publikace ovšem zjistíte, že se nejedná jen o strohý výčet architektonických prvků a popis různých stavebních záměrů. Kniha vás vtáhne do děje příprav a realizace stavby a zároveň osvětlí historické, společenské a sociální souvislosti jejího vzniku. Je napsaná velmi čtivě a určitě dokáže oslovit jak odborníky, tak i ostatní, kteří se zajímají o naši historii a architekturu, ale i mnohé další, kterým se snad náhodně dostane do rukou.
Publikace je v prodeji v pokladnách NZM Praha a NZM Ohrada.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.