Přihlásit

Replika ukradené lišky se má do obory vrátit do konce roku (Frýdecko-místecký a třinecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Protože pojišťovna vyplatí způsobenou škodu, nemusela se vyhlašovat veřejná sbírka

Hukvaldy
Balvan v hukvaldské oboře, z něhož koncem května drzý zloděj odcizil legendární lišku Bystroušku, by se měl do konce roku dočkat adekvátní náhrady. "Během srpna se už řešilo, jakou technologií se replika vlastně vyrobí. Pokud půjde všechno podle plánu, mohla by být na svém obvyklém místě umístěna ještě do konce tohoto roku," potvrdil včera Deníku tiskový mluvčí ostravsko­opavského biskupství Pavel Siuda s tím, že se tak stane díky kladnému postoji pojišťovny, která způsobenou škodu uhradí. "Proto jsme nakonec nemuseli vyhlásit na obnovu památníku veřejnou sbírku, o které se po krádeži vážně uvažovalo. Biskupství, které získalo celou hukvaldskou oboru v restituci, potom nechá na vlastní náklady upravit okolní terén," dodal Pavel Siuda.
Tuto informaci s velkou radostí uvítal kastelán Miroslav Holiš. "Je to každopádně dobrá zpráva pro každého, kdo si oboru kolem hradu nedokáže bez lišky vůbec představit. Je jen škoda, že se už originál asi nikdy nepodaří najít. Replika bude ale určitě vypadat co nejvěrněji," zamyslel se Miroslav Holiš, který k 31. prosinci v roli kastelána končí.
Sochu nechal udělat pro skladatele Leoše Janáčka v roce 1959 u příležitosti premiéry opery Příběhy lišky Bystroušky spolek myslivců a lesníků. Osloven byl tehdy sochař Karel Vávra. Pozůstalost po umělcově smrti získalo od jeho manželky Slezské zemské muzeum v Opavě. Protože se původní formu nikomu z rodiny nepodařilo najít, musí se k výrobě repliky vystačit s fotografiemi sádrového modelu se všemi rozměry.

Liška už byla zcizena podruhé
Tělo lišky Bystroušky vážilo 18 kilogramů, ocas další čtyři kila. Socha lišky Bystroušky byla v hukvaldské oboře instalována společně s pamětní deskou v roce 1959. Dva měsíce po její instalaci liška zmizela a byla nahrazena novým odlitkem v roce 1962. Na pamětní desce, která byla rovněž ukradena, bylo napsáno: "Leoši Janáčkovi na paměť prvního provedení opery Liška Bystrouška na Hukvaldech 20. VI. 1959 věnují myslivci a lesníci ostravského kraje."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.