Přihlásit

Zahrádky: Podzámčí vonělo po guláších (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci po roce opět vařili v polních podmínkách zvěřinové guláše

Zahrádky
Deset kilogramů masa z divočáka se vařilo v sobotu před polednem v kotlíku mysliveckého sdružení z Lenešic na Lounsku. Tým místních myslivců přijel v roli nováčků do Zahrádek u České Lípy soutěžit o nejlepší kotlíkový zvěřinový guláš.
Jako své reprezentanty vyslali myslivci z Lenešic předsedu a hospodáře. Ti vařili tak dobře, že už hodinu a půl před dokončením museli na svou dobrotu začít vydávat zájemcům rezervace. Kňour, který se už rozplýval v guláši, pocházel přímo z lenešické honitby. "Touhle rukou vlastnoručně střelený," chlubil se hospodář. "A támhle s předsedou jsme ho společně odtáhli."
Soutěž ve vaření kotlíkových zvěřinových gulášů se v zahrádeckém podzámčí uskutečnila už počtvrté. Organizuje ji Okresní myslivecký spolek Česká Lípa a jeho kulturní komise v čele s myslivcem a autorem kresleného humoru a komiksů Petrem Slabou.
Soutěžící museli do gulášů použít minimálně pět kilogramů masa, ti z Lenešic tedy nešetřili a vařili rovnou z deseti kilogramů divočáka. A to ještě v kotlíku měli i kilo žebírek, které si chystali jako svůj vlastní oběd.
V Zahrádkách se nevařilo jen z divočáků. Tradiční a půvabná moderátorka soutěže, herečka i myslivkyně Klára Jandová se nechala návštěvníky fotit v zástěře při míchání sičího guláše, tedy guláše z laně japonského jelena sika, kterou si do Zahrádek dovezli myslivci z Rokycanska.
"Jelen sika není v našich honitbách až taková vzácnost, jen ho lidé neznají. Je to malý jelen, dorůstá do 60 kilogramů, narozdíl od jelena evropského, který může mít až 150 kilo," popsala hlavní kuchařka sičího guláše Michala Metličková. V Zahrádkách vařila podle tradičního receptu, kterého se držela už její babička i maminka. "Osvědčilo se nám vařit klasicky jako bychom vařili guláš z vepřového," popsala Metličková.
Chuťové pohárky návštěvníků zámeckého areálu, kterých dorazilo obrovské množství, neatakovaly v sobotu jen zvěřinové guláše, ale také dobroty a zákusky z místní pekárny a cukrárny. Stála se na ně obrovská fronta.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.