Přihlásit

Zažít atmosféru honů (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Křivoklát se sjedou milovníci myslivosti a přírody. Koná se Den sv. Eustacha

KŘIVOKLÁT
Halasné znělky trubačů, sokolníci, psí smečky, vyprávění myslivců, zvuky vábniček a hlasy jelení zvěře... Křivoklátsko čeká již 9. ročník slavností tradic lovectví a myslivosti - Den sv. Eustacha. A v hlavních rolích budou opět účinkovat kaplička u Křivoklátu a zdejší hrad.
"Není náhodou, že právě sv. Eustach, jeden z nejstarších mysliveckých patronů, byl a dosud je na Křivoklátsku uctíván jako ochránce všech poctivých lesníků a myslivců. Již v roce 1697 postavil krajský křivoklátský lovčí J. K. Rayman na Zámeckém vrchu myslivecký svatostánek, dosud pečlivě udržovaný," představil historii kapličky Petr Slabý, kastelán hradu Křivoklát.

Árie i mistr ve vábení jelenů
Slavnost zahájí v sobotu 12. září v 9 hodin u kapličky fanfáry a hudební obnovená premiéra árie sv. Eustacha, kterou složil k poctě kapličky zakladatel moderní české myslivosti Antonín Dyk. "Poprvé se tato skladba hrála u příležitosti třístého výročí svatostánku v roce 1947. Pak postupně upadala v zapomnění. Po nalezení notového partu v historických análech je nově nastudována," prozradil kastelán.
Poté se celodenní program přesune na hrad Křivoklát, kde návštěvníky fanfárami z hradních hradeb přivítají myslivečtí trubači. Od 11 hodin se bude v hradní kapli sloužit Svatohubertská mše, troubená a zpívaná "naživo" přerovskými trubači a mužským pěveckým sborem. Na dolním nádvoří předvedou své umění sokolníci s létajícími dravci i známí vábiči zvěře a ptactva včetně mnohonásobného mistr České republiky a mistr Evropy ve vábení jelenů Jana Brtníka.
Lidé se mohou těšit na ukázky vábení jelenů a průběh jelení říje, různá plemena loveckých psů, výstavu významných trofejí revírů Křivoklátska a Lánské obory doplněnou expozicí historických uniforem myslivců a lesníků, výstavu obrazů, dřevořezeb, knih a další odborné či umělecké literatury.

Laserová střelnice
"Pro diváky bude zajímavý trubačský průvod současným mysliveckým honem, fanfáry uvádějící jeho jednotlivé části včetně krátkých skladeb troubených k poctě ulovené zvěře. Představena bude i nová kniha křivoklátského autora Miroslava Pechy s názvem Křivoklátský lesník vzpomíná," vypočívá lahůdky programu křivoklátský myslivec a trubač Pavel Kořan.
Děti si zastřílí na laserové střelnici, o atraktivní ceny budou soutěžit na stanovištích zaměřených na přírodu a les. "Na dolním nádvoří hradu budou stát prodejní stánky se zajímavým sortimentem pro obdivovatele umění a přírody. Chybět nebudou ani myslivecké potřeby. Na své si přijdou i ctitelé lahůdek a zvěřinových specialit," poznamenal Kořan.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.