Přihlásit

Nizozemsko zřejmě zakáže chov lvů, slonů a opic v cirkusech (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Drezúra šelem a dalších velkých zvířat bude v Nizozemsku nejspíš už brzy minulostí. Tamní vláda se chystá chov některých savců v cirkusech zakázat. Nizozemská vláda totiž drezúru divokých zvířat považuje za neetickou.

Přestože se zatím jedná jen o vládní návrh, je velmi pravděpodobné, že Nizozemsko už na podzim chov zvířat v cirkusech zakáže. Většina stran v parlamentu je totiž podle nizozemského deníku Telegraaf pro. A to i přesto, že podle opozice neexistuje vědecký důkaz, že zvířata při drezúře skutečně trpí. Zákaz se bude týkat lvů, žiraf, slonů, medvědů a opic. Taková zvířata má v Nizozemsku aktuálně 16 z 22 cirkusů. Pro většinu z nich už organizace pro ochranu zvířat našly náhradní domov, kde budou moci dožít. Majitelé cirkusů žádnou kompenzaci nedostanou a tvrdí, že pro mnoho z nich to bude znamenat konec podnikání. Nizozemsko bude už 17. zemí na světě, která zakazuje majitelům cirkusů chovat divoká zvířata. Zákaz platí například už v Rakousku, v Řecku, ve Slovinsku nebo v některých zemích Střední a Jižní Ameriky. Podobný krok kromě Nizozemska zvažuje i Velká Británie. Tradiční český cirkus se obává zániku. Usiluje tak o status nehmotného dědictví.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.