Přihlásit

Sokolům se v kraji daří, první mláďata na Mladoboleslavsku už vylétla z hnízda (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha/Střední Čechy
Teplárna v Michli nebo mladoboleslavská teplárna. Společné mají nejenom vysoké komíny, ale také hnízdiště sokolů. V Praze a Středočeském kraji se vylíhlo letos minimálně osm mláďat. Komíny tak pomáhají k rozšíření sokola stěhovavého, který byl v části Evropy téměř vyhuben, a nabízejí ideální podmínky pro nerušené hnízdění a vyvedení jeho mláďat. Fenomén umělých hnízd se k nám přesunul z Německa a úspěšně posiluje populaci tohoto dravce i u nás.
Díky systematické ochraně se sokoli postupně znovu vracejí do přírody. Vhodných lokalit k nerušenému hnízdění v přírodě však ubývá, a tak v Česku zůstávají počty hnízdících párů nízké, jde asi o 60 sokolích párů.

Průmyslové komíny jsou pro ně pravé
"Vedle toho už ale minimálně deset párů hnízdí v několika průmyslových areálech. Pro odpočinek a pro vyhlížení kořisti si totiž sokoli vybírají dominantní vysoké stavby, jako jsou tovární komíny, kde mají dravci i klid pro hnízdění," vysvětluje ornitolog a výzkumný pracovník společnosti ALKA Wildlife Václav Beran.
Za uplynulých pět let tak byla postupně instalována hnízda už ve více než dvaceti energetických areálech. V deseti z nich letos sokolové zahnízdili a vyvedli minimálně 29 mláďat. Dodnes už to bylo ve všech umělých hnízdech nejméně 72 mláďat. Ze severních Čech se postupně hnízdění na komínech rozšířilo do středních a západních Čech, do Prahy a na Plzeňsko. K největším úspěchům programu umělého hnízdění se řadí také návrat sokolů do hlavního města. "V Praze letos poprvé úspěšně zahnízdili už dva páry sokolů na komínech spalovny v Malešicích, kde měli čtyři mláďata letos a čtyři vloni. A teplárny Pražské teplárenské v Michli, kde měli jedno mládě letos a jedno předloni. Na svoje sokoly čekají ještě čtyři umělá hnízdiště na dalších komínech v Praze," sdělil Dušan Rak z České společnosti ornitologické, koordinátor ochrany a monitoringu sokola stěhovavého v Praze.
"Podporou hnízdění sokolů vyjadřují teplárny svůj přátelský vztah k životnímu prostředí. Dokonce se očekává, že počet párů na lidských stavbách postupně předčí hnízdění na přirozených hnízdištích," uvedl ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek.
"Na začátku pohlíželi energetici na umísťování umělých hnízd skepticky, ale ornitologové skutečně pečlivě vybírají vhodné lokality a úspěšnost umělých hnízdišť je vynikající," upřesnil Hájek. Do některých hnízd se na další hnízdění dokonce připravuje umístění webkamer pro on­line přenosy. A tak si příští duben a květen budeme už možná moci prohlédnout i čerstvě vylíhlá sokolí mláďata naživo na internetu.

Mladá Boleslav slaví úspěch
Na několika set metrovém komínu u teplárny Ško­Energo v areálu mladoboleslavské automobilky se po dvou letech čekání narodila tři mláďata sokola stěhovavého. V současnosti se jedná o první případ zahnízdění sokolů přímo v Mladé Boleslavi, které je pro zdejší sokoly šancí do budoucna. Mladí sokoli totiž už vylétli z hnízda. Pravděpodobně zahnízdí někde na Mladoboleslavsku, a budou­li se množit, počet sokolů v regionu se zvýší.
"Recept je celkem jednoduchý. Stačí mít pořádný komín, instalovat speciální sokolí boudu, i když při velikosti sokola se tomu nedá říkat budka, a čekat, jestli se v ní uhnízdí.
My jsme instalaci provedli v roce 2013 a loni jsme skutečně dospělé sokoly okolo komínu zahlédli.
Jenom mláďata se nedostavila," popsal počátek projektu umělého hnízdiště pro sokoly jednatel společnosti Jaromír Vorel.

Třem mláďatům se daří dobře
Až letos v květnu pracovníci objevili na předposledním ochozu komínu, zhruba ve sto šedesáti metrech výšky, tři krásná, už mírně odrostlá mláďata sokola stěhovavého. Jak se jim nyní daří, nelze přesně říci. Lidská noha totiž vstupuje na vysoký komín většinou pouze dvakrát do roka. V okolí teplárny jsou ale pozorovatelná torza holubích těl, kterými se sokoli živí. Je tedy zřejmé, že na komínu stále jsou a mají přísun potravy.
Dvousetmetrový komín je pro mláďata domovem jen v tomto období. Až dospějí, budou si hledat místo k uhnízdění. Své místo si na komínu v mladoboleslavské automobilce bude hájit pravděpodobně pouze jeden dospělý sokol a nejspíš to bude ten z původního sokolího páru, který zde letos vyvedl mláďata.

Hnízdo ve výšce sto metrů
I letos se potvrdilo, že komín ZEVO Malešice je vhodné místo pro život ohroženého sokola stěhovavého. Zástupci České společnosti ornitologické potvrdili úspěšné hnízdění v lokalitě Pražských služeb, když okroužkovali hned čtyři mláďata.
Domovem sokolí rodiny je speciální hnízdní budka na druhém ochozu komína ZEVO Malešice ve výšce asi sto metrů. K instalaci budky došlo na základě spolupráce Pražských služeb s Českou společností ornitologickou, která se započala na začátku minulého roku. Stejně jako loni sokolí pár v Malešicích úspěšně vyseděl čtyři, nyní asi dvacetidenní mláďata.
"Jedná se o stejný pár jako v loňském roce. Díky kroužkům známe i přesný původ obou dospělých ptáků - samice pochází z Českolipska a samec je původem z Polska. Letošní mláďata dostala podobné odečítací kroužky, podle nichž je v budoucnu budeme moci identifikovat i na dálku," popsal Dušan Rak.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.