Přihlásit

Svatý Hubert opět na Kuksu (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Po čtyřletém "vyhnanství" se do opraveného barokního hospitálu Kuks vrátí Svatohubertská slavnost

KUKS
Štěkot loveckých psů, zvuk trubek podbarvující podzimní počasí a myslivci v parádních stejnokrojích. To vše patří ke Svatohubertské slavnosti, která se po čtyřech letech vrací na Kuks. Myslivecký Řád svatého Huberta založený hrabětem Františkem Antonínem Šporkem sídlí právě tam. Letos oslaví 320 let.
V současné době je řád, který byl ilegálně obnoven v roce 1978, dobrovolným sdružením křesťanů, kteří ctí myslivecké tradice, zvyklosti a etiketu. A právě na ně se chce řád se sídlem na Kuksu zaměřit. "V dnešní době je potřeba myslivost reformovat, neboť se z ní stává folklor, sport či zábava. My ani jednu z těchto forem neuznáváme, neboť myslivost je především tradiční profesí," vysvětluje současný velmistr Řádu svatého Huberta Jan František Votava. Profesionálně dělaná myslivost je podle něj nejetičtější způsob získávání masa. "Zvěř nejde zabíjet pro zábavu nebo ze sportu," tvrdí.
Představit myslivost především jako povolání budou chtít členové řádu také na 22. ročníku Svatohubertské slavnosti, která se na Kuksu uskuteční v sobotu 3. října. "V letošním roce jsme měli snahu dostat do programu nové věci. Poprvé budeme prezentovat zbraně a střelivo a další myslivecké pomůcky pro výkon práva myslivosti," říká Votava.
Slavnost tradičně v pravé poledne zahájí slavnostní průvod. S myslivostí bude spojen i celodenní program, ukázky výcviku loveckých psů, představení dravců a také už 7. ročník národní soutěže juniorů ve vábení jelenů. Chybět nebudou ani hudebníci, především trubači. "Silným zážitkem bude jistě přislíbená účast čtyřčlenného souboru Altaj Kabaj ze Sibiře. Jde o jeden z nejlepších světových souborů v oblasti alikvotního zpěvu, přičemž jeden ze členů souboru je zároveň prezidentem celé oblasti," popisuje velmistr pořádajícího řádu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.