Přihlásit

Dravci byli k vidění v Litohlavech (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rokycany
Dravec v blízkosti člověka vzbuzuje vždy pozornost a respekt. Nejinak tomu bylo i v neděli 20. září v Litohlavech na Rokycansku. Díky pochopení Honebního společenstva Litohlavy - Klabava zde odstartovala série akcí, jejíž úkolem je představit veřejnosti dravé ptáky vyskytující se na našem území. Vše začalo úderem třinácté hodiny odpolední, kdy se několik obdivovatelů dravých ptáků, myslivců a sokolníků se svými dravci odebrali do honitby. Zde společně představili tento zvláštní způsob lovu zájemcům z řad veřejnosti a předali si zkušenosti s výcvikem chovaných dravců. K vidění byli nejen sokolovití dravci - sokol stěhovavý a raroh velký, ale i výr sibiřský.
Kromě představení dravců a možnosti jejich využití bylo vzpomenuto i sokolnictví, které patří mezi zvláštní způsoby lovu a je založeno na využívání vycvičených dravců k lovu zvěře. Tento způsob lovu vznikl v dávné minulosti a přetrval již celá tisíciletí bez podstatnějších změn. Dravec se nejprve využíval jako účinný pomocník člověka, ale dnešní sokolnictví má i další neméně důležité úkoly. Tím hlavním tedy není lov, ale především ochrana a chov dravců. Zájemci o sokolnictví jsou u nás sdruženi v Klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty a zájemci se mohou hlásit zhruba ve dvaceti střediscích v různých koutech naší republiky. Zde se dozvědí co je potřeba, nežli se člověk stane sokolníkem. Informace naleznete i na internetových stránkáchKlubusokolníkůna adrese: www.sokolnictvi.net.
Podobných akcí se v letošním roce na Rokycansku uskuteční více. Tou nejbližší bude 4. října zábavné myslivecké odpoledne. Uskuteční se od 13.00 do 17.00 hodin u lovecké chaty Dolejšího Kařezského rybníka nedaleko obce Kařez. Smyslem této akce je nejen propagace myslivosti a ochrany přírody, ale především představení této náročné a zároveň odborné činnosti dětem. Právě pro ně je připraven pestrý program. Po krátkém zahájení se představí trubači s loveckými signály, následovat budou letové ukázky dravců a odborný program uzavře vábení zvěře. Menší děti jistě ocení nejrůznější soutěže, malování na obličej, střelbu ze vzduchovky či další zajímavé aktivity v krásném prostředí podzimní přírody. Kromě odměn pro děti bude možnost zakoupení propagačních materiálů rokycanských ochránců přírody, kteří se kromě ekologické výchovy zabývají i záchranou volně žijících živočichů, kteří se dostanou do nesnází. Součástí odpoledne bude i myslivecké občerstvení a pozdější přátelské posezení u ohně s kytarou. Máte­li zájem o tuto myslivecky laděnou akci a příjemné posezení u ohně, přijďte se podívat i se svými přáteli. A zcela jistě nemusí jít nutně jen o myslivce. Případné bližší informaceobdržítenatel. 603 239 922. Stejně tak o dalších sokolnicky laděných akcích, kteréseještěuskuteční,ato 18. října v Oseku a 1. listopadu ve Volduchách.
Jsme rádi, že se na Rokycansku najdou myslivecké společnosti, které propůjčí svoji honitbu k podobným akcím, kde spojují své síly myslivci, sokolníci i ochránci přírody a prezentují své aktivity, které mají mnoho společného.
Smyslem pořádání těchto akcí je tedy nejen prezentace myslivosti, sokolnictví či ochrany přírody, ale i utužení vzájemných vztahů mezi lidmi, což se v Litohlavech povedlo. Zásluhu na tom mají nejen samotní účastníci z řad sokolnické či nesokolnické veřejnosti, ale především Honební společenstvo Litohlavy - Klabava, které ochotně propůjčilo k tomuto účelu honitbu. Jen stěží se pak účastníci rozjížděli do svých domovů plni dojmů z příjemně stráveného dne umocněného i krásnýmpodzimnímpočasím. Aco dodat závěrem. Snad jen to, aby přibývalo podobných kamarádských akcí, kde o zážitky a dobrou náladu není nouze.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.