Přihlásit

Nástrahy a smrt. Na lesním hřbitově umírají zvířata (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hradec Králové
Otrávená srna, nalíčená drátěná oka, kočka s broky v kožichu nebo špičaté bodce nastražené kolem hrobů. I takový je obraz zdánlivě poklidného místa jakým by měl být lesní hřbitov. Někomu ale lesní prostředí se vším, co k němu patří, tedy i se zvířaty, zřejmě vadí.
Umírající srnu našli zaměstnanci správy hřbitova mezi hroby na začátku září. Příčinou jejího utrpení byla zřejmě otrava prudkým jedem. Zvíře s největší pravděpodobností požilo otrávenou návnadu přímo na hřbitově. Svou přítomnost tu odnesla i kočka, která si od někoho vysloužila pár broků ze vzduchovky.

Nebezpečné jehlice
"Domníváme se, že se někteří lidé nedokáží smířit s tím, že prostředí lesního hřbitova je prostě jiné než u civilních pohřebišť a že tu sdílíme les se zvěří. Zvířata se tu chovají jako doma, a tak je třeba počítat s tím, že například živé květiny nebo rostlinné dekorace hrobů mohou zvěř přilákat k okusu. Les tu byl však dávno před tím, než se zde začalo pohřbívat, a to je třeba respektovat. Lesní vegetace, ptactvo a další zvířata sem prostě patří," říká vedoucí správy městských pohřebišť technických služeb Naďa Štěrbová, a ukazuje hrobová místa obehnaná tu drátem, tu pletivem, někde dokonce hrob zakrývají svařované stavební mříže, takzvané kari sítě.
Opakovaně tu zdejší zaměstnanci nacházejí i do hrobového místa zapíchané dvaceticentimetrové jehlice a bodce, k vidění tu byla i nastražená drátěná oka. Nejde jen o to, že takové úpravy hrobů nekorespondují s řádem lesního hřbitova, ale jejich nebezpečnost nekončí jen u zvířat. Lesním hřbitovem často procházejí děti ze škol a školek na nedaleké rytířské hradiště. Nebezpečné nástrahy tak mohou číhat i na ně.

Pozor na děti
"Co opravdu nechceme je zraněné či otrávené dítě, které by z dětské nerozvážnosti mohlo sáhnout po návnadě. Třeba právě šestileté dítě je srovnatelně zranitelné jako srna. Věříme, že otrava srnky byla událostí výjimečnou a od používání nástrah jejich strůjci také upustí. Lesní hřbitov má být místem klidného rozjímání a ne místem strachu. Na druhou stranu si vážíme toho, že mnozí návštěvníci hrobů si při jejich úpravách a výzdobě uvědomují, že jsou v lese, a dovedou vzpomínku na blízké zesnulé projevit vkusně a přitom bezpečně," říká Naďa Štěrbová.

Plot ničí lidé
Pobyt zvěře na hřbitově se správa hřbitova snaží omezovat. Hřbitov je oplocený, přesto každoročně musí měnit až půl kilometru pletiva, které je na mnoha místech lidmi sešlapané a zničené. Srnky a zajíci sem pak i díky tomu mají snadnější cestu. Stejně tak umožňují přístup do této lokality i branky, které za sebou lidé nezavřou.
"Prosíme všechny návštěvníky, aby se v prostoru lesního hřbitova chovali slušně, podle návštěvního řádu a se zvýšenou pozorností," vyzývá Naďa Štěrbová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.