Přihlásit

Sokolníci vyrazí do polí, nastoupí na nádvoří (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Renesanční zámek v Opočně na Rychnovsku bude hostit 48. mezinárodní setkání sokolníků. Dnes v poledne se jako jeho předzvěst bude konat mistrovství sokolovitých dravců ve stoupavém letu o Pohár předsedy Klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty. Od čtvrtka do soboty sokolníci s dravci vyrazí do 37 honiteb na Rychnovsku, Náchodsku, Hradecku a Pardubicku.
"Letos se přihlásilo 95 sokolníků z Česka, Slovenska, Polska, Rakouska, Německa, Francie, Anglie a Belgie. Budou tu orli skalní, jestřábi lesní, káňata Harrisova a rudochvostá, ze sokolovitých dravců raroh velký, sokol stěhovavý a lovecký. Chystáme tradiční program, větší akcí bude 50. ročník za dva roky," řekl vrchní lovčí Zdeněk Havránek.
Zájemci mohou přijít na slavnostní nástup lovců na nádvoří ve čtvrtek a pátek v 10 hodin a v sobotu v 9 hodin, výřady s ulovenou zvěří se konají za zvuků loveckých fanfár vždy v 19 hodin.
Pražský sokolník Petr Kolomazník, který dřív vystupoval s dravci na zámku Konopiště, předvede ukázky sokolnického umění v sobotu od 10 hodin na Vodětínském kopci. Sokolnickou tradici ocenilo UNESCO jako světové kulturní dědictví.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.