Přihlásit

Při kontrolách zvěřiny našli veterináři pochybení v pěti procentech případů (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Veterináři od začátku roku do začátku října zkontrolovali zvěřinu v 1200 stravovacích zařízení. Pochybení našli v pěti procentech případů, nejčastěji šlo o chybějící doklady o původu masa. Pokuty za prohřešky činily téměř 200 000 korun, sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.
 
Hostinští a restauratéři by podle veterinářů neměli kupovat maso neznámého původu. Pokud si koupí již stažené zvíře od obchodníka, musí být maso prohlédnuté ve zvěřinovém závodě, na obale pak má mít označení závodu a zkratku státu. "Provozovatel stravovacího zařízení musí být schopen doložit nákup masa obchodním dokladem," dodal Pejchal.

Stahování nebo škubání ulovené volně žijící zvěře je možné pouze v restauracích a jídelnách, které jsou správně registrované u krajské veterinární správy. "Zvěřina musí být prohlédnuta proškolenou osobou a v případě divočáků je nutné vyšetření na přítomnost larev parazita svalovce, původce pro člověka nebezpečného onemocnění trichinelózy," upozornil mluvčí. Lístek o původu masa a plombu, kterou se ulovená zvěř označuje, musí provozovatelé restaurace uchovávat půl roku od chvíle, co zvíře získali.

V Česku loni mírně vzrostl počet případů souvisejících s pytláctvím. Zatímco v celém roce 2013 jich bylo 86, za prvních 11 měsíců loňského roku 90, říkají policejní statistiky. Ve skutečnosti je však podle Martina Horálka z Českomoravské myslivecké jednoty pytláctví v tuzemsku mnohem rozšířenější. Usvědčit pachatele je ale velmi těžké. Pytláci se podle něj většinou zaměřují na maso, které prodávají přímo do pohostinství. Škody prý jdou každý rok do milionů korun. Veterináři s policisty spolupracují.
 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.