Přihlásit

Na výstavě najdete také zbraně vyrobené v Chrudimi či Ronově (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pardubice
Ve Východočeském muzeu jsou k vidění unikátní exponáty zbraní.
Mezi zajímavosti nové výstavy Zbraně východočeských puškařů patří například puška, která sloužila k braní míry na pažby. Používal ji puškař Jindřich Holeček v Hradci Králové. Lze na ní nastavit sklon pažby, výšku jejího hřbetu a délku.

Drahé unikáty i nelegální výroba
Desítky dalších zbraní regionálních puškařů můžete zhlédnout ve vitrínách malého gotického sálu. Sbírka shromažďuje na jednom místě zbraně z období více než sto let. Představují se hlavně lovecké a sportovní palné zbraně datované od 18. do 21. století.
"Z první poloviny 18. století pochází křesadlová zbraň nabíjená zezadu jako dnešní moderní lovecké zbraně. Ve své době šlo o drahý unikát, který pochází z okruhu puškařů kolem Františka Antonína hraběte Šporka na Kuksu," popsal Deníku kurátor výstavy Jan Tetřev.
Osm desítek zbraní pochází od výrobců z Hradce Králové, Chrudimi nebo Pardubic, Ronova nad Doubravou nebo Heřmanova Městce.
Na výstavě jsou však i zbraně vyrobené nelegálně. Amatéři si zkoušeli vyrobit revolvery či signální zbraň.
"Individuální výroba se v poslední čtvrtině 19. století stáváspíšluxusem. Puškařiuž nedělali celou zbraň, nakoupili polotovary i celou hotovou zbraň a označili ji svoji značkou," řekl Jan Tetřev.
Zhlédnete tu též postupnou změnu zámkového systému z kolečkových, doutnákových, křesadlových,perkusníchažk předovkám.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.