Přihlásit

Srážek se zvířaty přibývá. Hledají jídlo a jsou vyplašená (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za poslední tři měsíce zemřelo na jihomoravských silnicích přes devadesát zvířat. Na podzim jsou totiž více aktivní. Řidiči je zase nevidí, protože je brzy tma.

Jižní Morava
Nejen sychravé počasí a šero každoročně na podzim prověřují schopnosti řidičů. Ostražití musejí být také kvůli lesním zvířatům, která v tomto období často křižují frekventované silnice. Srážka se srnou nebo divočákem přitom často končí tragicky i pro řidiče, kteří se zvířeti snaží vyhnout a havarují. Jen od srpnado pátku minulého týdne na jihomoravských silnicích zemřelo přes devadesát zvířat.
Naposledy řidič srazil srnu v pátek v podvečer u obce Prace na Brněnsku. Víc nehod kvůli zvěři hlásí ale všechny okresy jižní Moravy kromě Blanska. "Srážek se zvěří tu máme po celý rok přibližně stejně. Je to nejspíš proto, že je tu v blízkosti páteřních tras značně členitý a zalesněný terén," vysvětlil mluvčí blanenské policie Petr Nečesánek. Nebezpečný je v kraji například úsek silnice mezi Valticemi a Břeclaví. "Je tu povolená devadesátka, ale málokdo jezdí tak rychle. Zvěř tu přebíhá každou chvíli,takže se nevyplatí riskovat. Hlavně tedy večer, kdy je viditelnost minimální," řekl svou zkušenost řidič Petr Kříž.
Přestože je více nehod se zvířaty na menších okresních silnicích, brněnští policisté varují i řidiče na dálnici. "Mezi nebezpečné úseky patří ivanovický úsek dálnice D1, sjezd z dálnice D1 ve směru na Tetčice, úsek mezi Brnem a Pohořelicemi, silnice mezi Boskovicemi a Vratíkovem či Žďárnou," vypočítala mluvčí brněnské policie Andrea Straková. Myslivci upozorňují,že jsou zvířata často nejaktivnější právě za soumraku, kdy je viditelnost na silnicích zhoršená. Je to i proto, že hledají potravu. "V těchto týdnech se sklízí kukuřice a cukrová řepa. Kromě toho, že tím zvířata přicházejí o zdroj potravy, ztrácí také útočiště. Při pracích na poli jsou potom vyplašená," vysvětlil myslivec ze znojemského mysliveckého spolku Jaroslav Šumpich.
Podle něj ani neexistuje návod, jak srážkám se zvěří zabránit. "Na něco takového se nedá připravit. Nejlepší je přizpůsobit rychlost, aby řidiči měli v případě potřeby čas přibrzdit," řekl Šumpich.
Opatrnost doporučují i policisté. "Řidiči musejí dávat pozor, kudy jedou. Jakmile vidí les, případně polní úseky, je na místě snížit rychlost. Pokud zvěř na silnici vidí, měli by ztlumit dálková světla na potkávací a brát v potaz, že zejména srny chodí ve skupinách, takže se dá očekávat, že se před řidičem objeví další zvíře," doporučila Straková.
Řidiči tak podle ní mohou ušetřit poměrně dost peněz. Ukazujeto případ,kterýse stal v polovině září mezi Brumovicemi a Morkůvkami na Břeclavsku. "Na autě nakonec vznikla škoda až padesát tisíc korun," uvedla mluvčí policistů z Břeclavi Kamila Haraštová.
Když už člověk zvíře na silnici srazí, rozhodně si jej nesmí nechat. "Dopustil by se tím v podstatě krádeže. Nehodu musí řidiči hlásit policii nebo mysliveckým sdružením," varoval Šumpich.
Právě nenahlášené nehody, ať už si raněnou divokou řidič odveze nebo ne, komplikují evidenci těchto případů. "Řidič nemá povinnost střet hlásit policii, musí ale podle zákona informovat myslivecké sdružení. Protože má ale málokdo možnost při nehodě shánět číslo na myslivce,obrací se na naši tísňovou linku. Bez toho by navíc těžko mohl tuto záležitost řešit s pojišťovnou," dodal Nečesánek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.