Přihlásit

Mrtvé zvíře nalezené na Českolipsku byla samice vlka (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Doksy
Smutná zpráva se bohužel potvrdila. Mrtvé zvíře, které našel houbař v lese u obce Brenná na Českolipsku začátkem října, byla samice vlka. A nezemřela přirozenou smrtí, mohlo to být i zastřelením. Protože jde o kriticky ohroženého živočicha, smrt prošetřuje policie. Za informace, které povedou k dopadení a potrestání pachatele vypsali aktivisté z Hnutí Duha stotisícovou odměnu, dalších 50 tisíc korun nabízí za totéž Český svaz ochránců přírody. "Testy nebyly jednoduché, protože svalovina byla již poškozená rozkladem. Odborníci z České zemědělské univerzity a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy ale jednoznačně potvrdili, že se jde o samici vlka. Nyní se pokoušejí zjistit, jaké jsou její příbuzenské vztahy ke smečce, která se v loňském roce v Máchově kraji objevila," říká vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek. Smečka se loni stala velkou senzací, protože vlci v Čechách vyhynuli už před více než sto lety. Respektive byli koncem 19. století vyhubeni. Pár jedinců se před 20 lety občas zatoulalo do Beskyd z Polska, ale smečka na Českolipsku je první doložené rozmnožování vlků v Čechách po více než 100 letech. Loni na jaře fotopasti potvrdily, že vlčímu páru, který přišel patrně z oblasti Lužice, se narodila tři mláďata. Stopy pěti vlků našli i členové mysliveckého sdružení u části obce Bezděz.
Některá místa v Máchově kraji na území bývalého vojenského újezdu Ralsko nemají daleko do divočiny: jsou tu hluboké borové a bukové lesy, slatiny a močály. Vlci tu proto našli příhodný domov. Pro krajinu jsou přitom vlci velmi důležití. Jsou výborní lovci a potřebují velký prostor. Přes noc uběhnou 80 až 100 kilometrů. Mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce. Případné škody, které způsobí na domácím zvířectvu, kompenzuje farmářům kraj. Liberecký kraj například zaplatil 6000 korun jako odškodné za ovci, kterou u Doks vlci roztrhali loni.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.