Přihlásit

Konopiště zve na tisíce trofejí, v podzámčí chystají "žranici" (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na panství Františka Ferdinanda začala lovecká sezona. Zámek ukáže zbraně či paroží, ve Staré Myslivně můžete sníst bažantů či divočáků, kolik dokážete.

KONOPIŠTĚ
Když se řekne "vášnivý lovec a sběratel trofejí", nejednomu znalci historie vytane na mysli arcivévoda František Ferdinand d'Este, poslední majitel konopišťského panství. A protože právě teď začíná lovecká sezona, byla na zámku otevřena speciální Lovecká trasa a v pondzámčí je k dostání třeba srnčí se šípkovou.
Snad nikde jinde není k vidění tolik paroží jako právě na Konopišti, následník trůnu si dokonce vedl dokonalou evidenci svých úlovků, do své smrti v roce 1914 v Sarajevu ulovil více než 250 tisíc kusů zvěře a právě tato sbírka je na zámku k vidění.
"Loni jsme otevřeli v období honů speciální Loveckou trasu, která byla tak oblíbená, že jsme jí zařadili jako letošní novinku letní turistické sezony. Zájem o ni byl a myslím si, že třeba právě opět v tomto loveckém období ještě vzroste," míní kastelánka Konopiště Jana Sedláčková.

Zbrojnice i tajná chodba
Hony to totiž na konopišťském panství stále žije. Místní závod Lesů ČR vychází z tradice, kdy tu byl Františkem Ferdinandem d'Este zaveden chov bažantů a chov dančí, srnčí a jelení zvěře. Na lovy sem každou loveckou sezonu přijíždějí lovci z celého světa. Závod Konopiště má ve správě bažantnice, v nichž se ročně loví 50 tisíc kusů. Celkově obhospodařuje volné honitby o výměře téměř 8 tisíc hektarů. Na černou zvěř se pořádají v zimním období naháňky.
Většinu svých trofejí Ferdinand ulovil právě ve svém revíru. Návštěvníci Lovecké trasy projdou chodbami s těmito trofejemi, zbrojnicí, soukromými pokoji, půjdou do Kamzičího a Parůžkového pokoje, knihovny, kuřáckého salonu nebo střelnice s pohyblivými terči. Trasa propojila dosavadní tři prohlídkové okruhy a nabízí i něco navíc - třeba tajné schodiště ve věži spojující pracovny Ferdinanda a jeho manželky Žofie nebo takzvanou prachovnici s balkonem a výhledem na severní křídlo zámku.
"Oblibu si trasa získala tím, že je to průřez ostatních okruhů, ale návštěvníci vidí i to, co se dosud neukazovalo. Je to pro ně i jakýsi komfort, protože je pro skupinu patnácti lidí. Naši průvodci jsou znalci trofejí a zbraní, takže mají o čem povídat," doplnila kastelánka Jana Sedláčková. Zámek je v listopadu otevřený o víkendech, ale pro skupiny po předešlé rezervaci i přes týden.
Rezervaci si ale musejí udělat i lidé, kteří si chtějí odvézt z Konopiště především gurmánský zážitek. Už pátou sezonu začala v podzámčí akce Sněz co můžeš v restauraci Stará Myslivna. Každý pátek od poloviny října až do dubna si lidé mohou zaplatit 389 korun a tři hodiny ochutnávat. K neomezené konzumaci se podává například pečený bažant, zvěřinový guláš nebo pečená kýta z divočáka. "Kdo chce přijít před Vánoci, měl by se objednat už teď. Je to velmi oblíbená akce, lidé totiž mají jedinečnou příležitost ochutnat různé druhy zvěřiny na jednom místě. A někteří se účastní i třikrát a pak se vrací ještě i na oběd," upozornil jeden ze šéfkuchařů Filip Bárta s tím, že Sněz co můžeš vymyslel jeho kolega Tomáš Záhorský, odborník na zvěřinovou kuchyni, se kterým externě spolupracují. Prvotní myšlenkou bylo propagovat restauraci, ale teď už i zvěřinu obecně.
"Lidé si přinesou od známého nebo z plesu bažanta a ani třeba neví, jak ho upravit. Obecně se lidé víc bojí ochutnat zvěřinu, protože ji neznají. U nás jim jídlo na rautovém stole vydají naši kuchaři, kteří jim vysvětlují, co jim dávají na talíř, a lidé se mohou na cokoli zeptat," přiblížil Bárta.

Myslivna v Miláně
Restaurace nabízí zvěřinová jídla po celý rok, tedy i v zimě, kdy jsou zámecké dveře už zavřené. V kuchyni se drží hlavně tradičních jídel.
"Nových receptů ani moc není, ono všechny zvěřinové recepty jsou staré a vlastně už vymyšlené. Děláme zajíce načerno, na smetaně, prostě klasická jídla, která jsou vyzkoušená a lidem chutnají," podotkl Bárta. Nejoblíbenější je stále srnčí se šípkovou, ale letos přišli přeci jen s novinkou - kančím ragú se širokými nudlemi. Restaurace je ale zajímavá i svým interiérem. Kromě toho, že ji zdobí trofeje, tu zprovoznili více než sto let starý orchestrion. Na zdi visí i originální olejomalba Františka Ferdinanda d'Este v životní velikosti, největší dochovaný portrét na světě.
A netradiční je i tím, že se v určité podobě na půl roku přestěhovala na Všeobecnou světovou výstavu Expo 2015 v Miláně, která skončila před pár dny, a Stará Myslivna na ní zajišťovala gastronomickou nabídku v národním pavilonu ČR. Mezi specialitami samozřejmě nechyběly ani zvěřinové speciality z bažantů přímo z konopišťského chovu. Dokonce se jim podařilo nalézt originální receptury, které vařili kuchaři pro arcivévodu, například na silný bažantí vývar s křepelčím vejcem a kapkou sherry.
Přestože však arcivévoda miloval lov, jeho nejoblíbenějším jídlem nebyla zvěřina, ale ovocné knedlíky. I ty mají na Staré Myslivně v nabídce, a to především v létě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.