Přihlásit

Opravenou kapli v Ralsku vysvětí litoměřický biskup (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mimoň
Lesní kapli sv. Eustacha v Ralsku, jejíž rekonstrukci dokončily Vojenské lesy a statky, znovu vysvětí v úterý 3. listopadu biskup litoměřický Jan Baxant.

Ještě před několika měsíci jen bez povšimnutí chátrala. A zajímavá byla možná jen nápisy v azbuce. Ty do jejích stěn vtiskli sovětští vojáci, kteří bývalý vojenský prostor opustili před 25 lety. Dnes kaple sv. Eustacha na Borečku u Mimoně opět září novotou.

Do podoby zpočátku 19. století ji nechal vrátit státní podnik Vojenské lesy a statky a v úterý přijede barokní kapli vysvětit litoměřický biskup Jan Baxant.

Slavnostní ceremoniál proběhne v úterý od 10.00 hodin. Návštěvníci se během krátkého obřadu dozvědí informace o historii kaple, o legendě o sv. Eustachovi, který je považován za jednoho z partonů myslivců a lovců, prezentován zde bude také postup restaurátorských prací. Hudební doprovod zajistí myslivečtí trubači VLS z Karlových Varů.

"V rámci dvouleté obnovy byla opravena střecha, omítky i štukatérské prvky, kaple byla osazena dřevěnými žebrovanými vraty, jež chrání vnitřní malby. Do okenních otvorů byla opět vsazena dřevěná okna a především byla odborně zrestaurována nástěnná malba iluzivního oltáře, kterou provedla restaurátorka Monika Bělohlávková. Náklady na rekonstrukci si vyžádaly 233 tisíc korun," popsal Jan Sotona, mluvčí státního podniku Vojenské lesy a statky.

Dnešní kaple je zbytkem menšího kostela, který ve své oboře východně od Brenné nechala k meditativním účelům postavit v roce 1712 Anna Marie Františka velkovévodkyně Toskánská, budující kolem své zákupské rezidence barokní krajinu s množstvím staveb. Zbytky původní stavby byly kolem roku 1904 upraveny na menší kapli."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.