Přihlásit

CHKO Bílé Karpaty po 35 letech: do lesů se vracejí rysi i vlci (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
Třicet pět let od svého vzniku oslavila v úterý Chráněná krajinná oblast (CHKO) Bílé Karpaty. Oblast je mezi odborníky i veřejností známa jako unikátní část přírody s nenahraditelnou faunou i flórou, především množstvím druhů a počtem orchidejí. I díky tomu byla v dubnu roku 1996 zařazena na seznam biosférických rezervací UNESCO.
O Bílých Karpatech mluví v superlativech každý, kdo se tam kdy dostal ať soukromě, nebo pracovně. U počátků vzniku rezervace stál současný vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny Zlínského kraje Jaroslav Hrabec. Podle něj přispělo zařazení mezi biosférické rezervace UNESCO v roce 1996 jednoznačně k udržení stavu přírody Bílých Karpat. "Za významné považuji z rostlin například znovuobjevení velmi vzácných orchidejí sklenobýlu bezlistého a hlízovce Loeselova, které již byly považovány v Bílých Karpatech za vyhynulé, z živočichů zejména návrat rysa ostrovida nebo v současné době smečky vlků," upřesnil.
Jaroslav Hrabec nastoupil na Správu CHKO mezi prvními (1. října 1977), ještě před vyhlášením CHKO, a podílel se na závěrečných fázích vyhlášení. "Pro mne to bylo zejména mé první profesionální zapojení do ochrany přírody. Díky vybavení jsem prochodil Bílé Karpaty pěšky a kromě přírody a krajiny jsem poznal spoustu nádherných místních lidí. Byla to škola života," doplnil.
Od roku 1986 pracovala na správě CHKO také botanička Ivana Jongepierová. Pro tu je po letech největším zadostiučiněním to, že se podařilo udržovat druhově nejbohatší louky Bílých Karpat a dostat je do povědomí nejen odborníků, ale i veřejnosti.
"Cením si i toho, že jsme dokázali spolupracovat se zemědělci a že si lidé uvědomili, co tady mají. Bez nich by ta krajina nebyla," řekla. Pro současnou ředitelku střediska Vzdělávacího a informačního střediska Bílé Karpaty Marii Petrů, která středisko vede posledních 10 let, je vizí do budoucna pokračovat v této práci a být dobrými průvodci po krásách Bílých Karpat. "Jsou pohořím s mimořádně bohatou přírodou, najdeme zde rozsáhlé listnaté lesy i ovocné sady. Nejpestřejší jsou louky, kde můžeme pozorovat stovky druhů rostlin a hmyzu," uvedla.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.