Přihlásit

Svatohubertská mše přilákala také Rakušany (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci se v neděli dopoledne sjeli za duchovním rozjímáním do louckého kostela Panny Marie Růžencové. Po mši nabídli pestrý program

Louka - Za živé i zesnulé myslivce z Horňácka, jejich rodiny a šťastný návrat z lovu sloužil včera dopoledne římskokatolický farář Petr Wnuk svatohubertskou mši v Louce. Ta se v kostele Panny Marie Růžencové uskutečnila už podeváté. "Myslím si, že se tady stala krásnou mysliveckou tradicí. Ukazuje právě na to, že myslivost není jen o lovu, ale také o duševní stránce a přírodě," řekl organizátor Jan Škopík.
Zároveň přiblížil její počátky. "Začaly v myšlenkách mého otce, který je dnes členem řádu svatého Huberta, jenž jezdíval na nám tak blízký Hostýnek, kde tyto mše bývaly dřív. A odtud se jejich idea přenesla právě k nám do Louky," popsal Škopík.
Kromě zástupců právě řádu svatého Huberta byli v čestném průvodu také Moravští rytíři svatého Rostislava a Kolumbana, Černí myslivci Pobeskydští v doprovodu trubačů fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze. "Přijeli kolegové z východu i západu, například myslivci ze Slovenska, kamarádi z Karlových Varů či Prahy, členové okolních horňáckých mysliveckých sdružení i okresního spolku. A dokonce dorazili i přátelé z Rakouska," představil hosty, kteří do posledního místa zaplnili lucký chrám, Škopík.
Ze slovenské Myjavy přijela Marika Hladká. "Jsem tady poprvé, ale mám tu několik známých. Přijela jsem sem hlavně kvůli myslivosti, je takovou mou životní náplní," řekla Myjavanka, která se k Hubertovu cechu dostala přes fotografování zvěře a přírody. "Pak už to šlo samo," pousmála se Hladká. Do Louky zavítal také předseda hodonínského Okresního mysliveckého spolku Radovan Mančík. "Chystal jsem se na svatohubertskou mši do Louky už několikrát, ale nikdy mi to nevyšlo, tak jsem rád, že jsem tady poprvé," svěřil se předseda.
Nejen mše přitáhla k luckému svatostánku návštěvníky, po ní totiž začal pestrý doprovodný program. Příchozí se tak mohli zaposlouchat do minikoncertu trubačů, podívat se na vábení zvěře odborníkem Václavem Svobodou či na ukázku sokolovitých ptáků s létáním a kontaktem s dětmi. V okolních stáncích si mohli milovníci myslivosti doplnit knihovnu, osvěžit se či koupit zajímavý dárek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.