Přihlásit

Nad Boskovicemi kroužil sup. Při Svatohubertských slavnostech (Týden u nás)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rodina Mensdorff­ Pouilly v sobotu uspořádala na boskovickém zámku šestý ročník Svatohubertských slavností. Příchozí viděli sokolnickou show a zbraně či výstavu loveckých trofejí, pochutnali si na zvěřině
 
Boskovice
Sokolnická show, výstava historických zbraní, preparované trofeje nebo ukázky výcviku psů. Řízná dechovka Holóbkova mozeka a výtečná zvěřina. To byla hlavní lákadla sobotních Svatohubertských slavností na zámku v Boskovicích.
"Jsem tady poprvé. Hledal jsem nějaký tip na zábavu o víkendu a jsem spokojený. Všechno tady mají moc pěkně připravené. Viděl jsem zatím výstavu zbraní a vycpaná exotická zvířata," hlásí v sobotu odpoledne na chodbě boskovického zámku Roman Vondrouš z Rájce­-Jestřebí. Slavnosti pořádala rodina Mensdorff­ ­Pouilly už pošesté.
Řada návštěvníků zamířila před vstupem do zámeckého parku, kde byl hlavní program, na výstavu historických zbraní v jednom ze zámeckých sálů. "Vystavujeme tady přes čtyřicet loveckých palných a také chladných zbraní. Jedná se o exponáty ze sbírek Muzea Boskovicka. Jsou tady moc zajímavé kousky," říká před stoly se zbraněmi zaměstnanec zámku Václav Hasoň.
Příchozí si prohlédli například slonovinou vykládanou tureckou kulovnici z konce osmnáctého století, bambitky, šavle nebo historické tesáky. O kus dál byly vystavené preparované trofeje zvířat, které skolili myslivci v okolí Boskovic. Na chodbách pak visely trofeje exotických zvířat z dílny preparátorského mistra Jaroslava Pekaře z Litomyšle.

Zvěřinové hody
Další návštěvníci slavností neodolali zvěřinovým specialitám. Jako starší manželský pár z Letovic. "Jsme tady už potřetí a nemá to chybu. Líbí se mi, že je to v takovém noblesním stylu. Žádné trhy, kde vás někdo přemlouvá, abyste si něco koupili. Dali jsme si výtečný řízek, poslechli dechovku a půjdeme se podívat do parku na sokolníky. A na zpáteční cestu si domů ještě koupíme stejně jako loni zvěřinový guláš," usmívá se asi sedmdesátiletý muž a v tašce ukazuje kastrólek na guláš.
Show s dravými ptáky byla v zámeckém parku v režii sokolníků skupiny Zayferus. Na trávníku se před obecenstvem čepýřili různí dravci. Sokol stěhovavý, raroh velký, vír velký, sup nebo kondor. "Víte, který z dravých ptáků je nejrychlejší? Je to sokol. Loví výhradně ptáky v letu. Ve volném pádu má jeho tělo tvar aerodynamické kapky a byla mu naměřena rychlost tři sta osmdesát kilometrů v hodině," popisuje jednoho z vystavených dravců šéf sokolnické skupiny Jiří Hrotek.
Sokolníci předvedli s dravci útok na kořist nebo krmení. A vše prokládali vtipnými komentáři. Třeba když nad boskovickým zámkem kroužil orel bělohlavý se jménem Yukon. "Jednou jsme orla pouštěli v Brně a za chvíli byl u rakouských hranic. Tak uvidíme, jestli se nám vrátí," vtipkuje jeden ze sokolníků Štěpán Krejčí.
Yukon po několika minutách volného letu nakonec přistál na sokolníkově kožené rukavici. Dostal pak za odměnu syrové maso a udělal s ním na ruce čestné kolečko kolem diváků. "Jenom se ho nesnažte hladit. Orel se hladí jen jednou, pak už není čím. V pařátech má totiž neuvěřitelnou sílu," varuje diváky Krejčí.
Sokolnická show přilákala na boskovický zámek také Bronislava Tomana z Boskovic se čtyřletým synem Nikolasem. "Na Svatohubertské slavnosti chodíme pravidelně. Sokolnická show byla super," hodnotí vystoupení Toman. "Mně se nejvíc líbil ten pták, jak chodil. A ze supa jsem vůbec neměl strach," dodává nebojácně chlapec.
Dravé ptáky vystřídali v zámeckém parku záchranáři s ukázkami první pomoci a později kynologové ze Zbraslavce s výcvikem psů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.