Přihlásit

Trhový Štěpánov v obležení diváků, kteří chtěli vidět sv. Huberta (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Svatohubertské odpoledne se konalo v Trhovém Štěpánově v sobotu 7. listopadu. Šlo o druhý ročník reprezentativní akce mysliveckých spolků na okresní úrovni. Město se zaplnilo návštěvníky, dlouhý průvod vedl sv. Hubert se dvěma pážaty na koních.
Od místního spolkového domu do kostela, kde ceremoniál vyvrcholil, doprovodili své myslivecké kolegy také sokolníci a psovodi.
Kdo se do Trhového Štěpánova na Svatohuberstské odpoledne vypravil, určitě nelitoval. Už podruhé se totiž mohl zúčastnit krásné přehlídky české myslivosti. Hlavními organizátory akce byly Okresní myslivecký spolek Benešov a Spolkový dům Trhový Štěpánov. Měřítko oslav sv. Huberta zde nabylo nadregionálního významu.
Program připravili pořadatelé pro celou rodinu. Děti se bavily a poznávaly v areálu Muzea Štěpánovska, kde byla řada stanovišť s hravými a tvořivými úkoly. Kdo chtěl, mohl na prostranství před spolkovým domem pozorovat ukázky práce loveckých psů nebo sokolníků s vycvičenými dravými ptáky.
Ve chvíli, kdy se na koních objevili sv. Hubert s lovkyněmi, trubači z Benešovských horen slavnost zahájili. Pozdravením publika pokračoval předseda Okresního mysliveckého spolku Benešov Jaroslav Rataj. Vyzdvihl význam akce, která veřejnosti přibližuje podstatu oboru myslivosti a seznamuje lidi s jejími tradicemi a důstojnou kulturou.
Diváci a ostatní návštěvníci se zapojili do slavnostního průvodu, který se zastavil u Pomníku padlých a po pietě pokračoval do kostela sv. Bartoloměje. Farář Jiří Ptáček sloužil mši svatou v zaplněném prostoru do posledního místečka. Vyvrcholením bylo potom pasování mladých adeptů na. S důležitými atributy ho provedla další myslivecká osobnost Jan Slabý. Při půvabném a dojemném aktu v kostele ukápla nejedna slzička. Z kostela se potom úhledně ustrojení myslivci a všichni návštěvníci vrátili do spolkového domu. Prohlédnout si mohli expozice vlašimského výrobce střeliva - firmy Sellier & Bellot, nebo pozorovat při práci šperkaře či řezbáře.
Hitem zcela jistě byly také gastronomické speciality, které na vynikající úrovni opět připravili kuchaři pod vedením dalšího skvělého myslivce Miloslava Turka z Čechtic.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.