Přihlásit

Svatohubertská mše ve Strakonicích (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Strakonice
Okresní myslivecký spolek, Pootavští trubači a Římskokatolická farnost Strakonice pořádají tuto neděli 15. listopadu v kostele u sv. Markéty ve Strakonicích již druhou troubenou a zpívanou Hubertskou mši in B od skladatelů Petra Vacka a Josefa Selementa.
Myslivost je v našich zemích po mnoho let spolkovou činností směřující k udržení a rozvíjení mysliveckých dovedností, tradic a zvyků, jako součást Českého národního kulturního dědictví. "Mimo cíleného hospodaření se zvěří plní funkci při tvorbě a formování krajiny, ochrany přírody, rozvoje venkova a vytváření spolkového života," říká za okresní myslivecký spolek Pavlína Cuhrová.
Jednou z mnoha mysliveckých tradic jsou Hubertské mše, jejichž historie sahá do 17. století. "Mše je sloužena k požehnání české myslivosti, přírody, za živé i zemřelé myslivce a lesníky a samozřejmě k poctě sv. Huberta, patrona myslivců," uvedl za Pootavské trubače Miloš Vondrášek. Začátek Hubertské mše je od 18 hodin a celebruje ji p. Roman Dvořák. Vystoupí velký soubor Pootavských trubačů a pěvecké těleso, jehož základ tvoří Katovický kostelní sbor, který doplní další zpěváci a zpěvačky z Volyně a Strakonic.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.