Přihlásit

Pytlákům hrozí i dva roky vězení (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Morava
Do lesů na lov zvěře každoročně kromě myslivců míří také pytláci, kteří neváhají ohrozit i jiné lidi. Někteří jsou dobře vybavení i organizovaní. Často mají moderní zbraně. "Třeba před třemi lety lovila v lesích u Radějova parta s kušemi a malorážkami," řekl šéf Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Radovan Mančík.
Vizitkou bezcitných lovců jsou pohozené hlavy i s trofejemi. "To by myslivec nikdy neudělal," upozornil.
Pytláci podle něj mnohdy střílejí přímo z aut o kus dál od svého cíle, což je velice nebezpečné pro kohokoli, kdo se v tu chvíli v lese pohybuje. "Před několika lety se řešila kauza, kdy svědci slyšeli dávky ze samopalu. To pak jde i o život," varoval předseda.

Na lov s luky
Pytláci ovšem nepoužívají jen střelné zbraně. "Ulovili jsme teď dvě prasata, ve kterých jsme našli zalomené šípy od luků. Zvěřina je zkrátka výrobní artikl a pytláci ji prodávají dalším zájemcům," doplnil Mančík.
Zatím poslední případ pytláctví na Hodonínsku řeší policisté ze Strážnice. "Neznámý pachatel v říjnu ve Tvarožné Lhotě neoprávněně lovil zvěř. Zasáhl daňka, kterého smrtelně poranil. Událostí se dál zabýváme," poznamenal policejní mluvčí Petr Zámečník. Varoval přitom, že za pytláctví hrozí až dva roky vězení. Pytláci si často vyhlédnou obory. Třeba v Bulharech na Břeclavsku neznámý pachatel v červnu zastřelil daňka a odnesl maso. "Asi deset let staré zvíře mělo hodnotu třiceti tisíc korun," informovala včera policejní mluvčí Kamila Haraštová. Nedaleko Břeclavi zase v lednu pytlák usmrtil srnce, v Zaječí v únoru střelec dokonce zabil březí srnu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.