Přihlásit

Karlovarský kraj asi nabídne tisíc Kč za každého zastřeleného divočáka (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovy Vary 19. listopadu (ČTK)
Karlovarský kraj zvažuje zavedení až tisícikorunové odměny za každého mrtvého divočáka. Divoká prasata se v regionu přemnožila, stále častěji se dostávají do obcí a okrajových částí měst a způsobují značné škody. Odměnu 1000 Kč za zastřeleného divočáka navrhují krajští radní, ještě o tom bude jednat zastupitelstvo. ČTK to řekl náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

V rozpočtu je podle něj na tento odstřel divočáků celkem 150 000 korun. "Černá zvěř se v kraji přemnožila. Starostové se setkávají s výtkami občanů, že se s tím nic nedělá. Dotační program budou moci využít obce nebo města," uvedl Čermák.

Samotný lov na nehonebních pozemcích v zastavěných částech obcí je ale velmi rizikový kvůli bezpečnosti obyvatel při střelbě. Lov také vyžaduje povolení orgánu státní správy myslivosti a pro uživatele honitby nepředstavuje zatím žádný ekonomický přínos.

Podle podkladů krajského úřadu je v kraji každoročně uloveno pouze asi 35 prasat na nehonebních pozemcích. A ani myslivci nejsou příliš ochotni střílet v blízkosti domů.

Prasata přitom trápí řadu měst. Problémy s nimi už několik let zažívá Sokolov nebo třeba Loket, kde se prasata procházejí i po sídlišti. "Dostávají se na Starou Ovčárnu, na areál Bohemie i do městských parků. O odměně za zastřelení divočáků jsme už také uvažovali, ale kraj nás předběhl. Pomoci by to mohlo, musíme ale přesvědčit myslivce, aby byli ochotni je začít střílet," řekl ČTK starosta Sokolova Jan Picka.

Město chce zatím vyzkoušet i pachové ohradníky, které se používají podél silnic, aby přes ně divoká zvířata neběhala. "Uvidíme, jestli to zabere," dodal Picka.

Pachové ohradníky používá druhým rokem i kraj. Dává na ně myslivcům 100 000 korun ročně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.