Přihlásit

Teplý podzim dělá vrásky na čele včelařům, myslivci si ho pochvalují (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostějov
Ačkoliv si většina lidí teplý podzim pochvaluje, jiným mohou déle trvající vyšší teploty dělat vrásky na čele. Mezi ně patří například včelaři, kteří mají obavy o budoucnost svých včelstev.
"Včely přes léto takzvaně plodují, což znamená, že kladou a líhnou nové včely. Na podzim, s klesajícími teplotami, tuto činnost zastavují a připravují se na zimu. Pokud teploty neklesnou, včely stále plodují, a tak spotřebovávají zásoby, které jim musí vydržet až do jara," popsal předseda prostějovského výboru svazu včelařů Jiří Vymazal. Zároveň dodal, že s pokračující včelí reprodukcí nastává i další problém.
"Na podzim vždy ošetřujeme včely proti varroe včelí. Vykuřování proti parazitu je účinné pouze na dospělých včelách. V případě, že plásty jsou plné včelích larev, nebezpečný parazit se na nich uchytí a ukryje v plástech," vysvětlil další nevýhodu dlouhého plodování Jiří Vymazal. Naopak myslivci si dlouhý a teplý podzim pochvalují. "Zvířata mají pořád přísun potravy, takže zatím nemusíme dokrmovat. To se samozřejmě pozitivně odrazí i na našem rozpočtu. Rozhodně teď nemůžeme říct, že se kvůli tomu zvěř přemnoží," uvedl jednatel Okresního mysliveckého spolku v Prostějově Jiří Procházka.
 
Teplý podzim dělá starosti včelařům
"Je pravda, že pokud je příznivé počasí, mláďat se rodí víc. Ale to automaticky neznamená, že mladá zvířata musí přežít zimu. Předvídat přemnožení divokých prasat nebo zajíců je dnes naprostá hloupost," dodal Jiří Procházka. Podle meteorologů z hydrometeorologického ústavu zatím nemůžeme ani tvrdit, že letošní podzim byl nadprůměrný. "Zatím se dá říci, že říjen byl teplotně v normě. Jak na tom byl podzim jako takový, to zjistíme, až skončí. Zima začíná až s koncem listopadu, takže teprve pak budeme moci zpracovat letošní data," uvedla Anna Valerianová z ČHMÚ.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.