Přihlásit

Přežít zvěři v zimě pomáhají hlavně myslivci (Sokolovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sokolov
Mrazem obalené větve stromů, sněhem pokrytá půda. Zimní období je pro lesní zvěř těžké. Zima k ní bývá krutá a zvěř se často jen stěží dostane k potravě. Proto musí zasahovat myslivci, kteří zvěř přikrmují, aby v zimním období přežila. Nyní se na to bedlivě připravují. Nakupují dostatečné množství soli, která obsahuje zároveň také minerály. Tu je pak potřeba v lesích průběžně doplňovat. Myslivci většinou využijí nejméně 100 kilogramů této soli.
Letos znovu myslivecké spolky získaly několik kilo žaludů a kaštanů, které nasbírají pro zvěř děti ze škol a školek. Ovšem vše nekončí jen pomocí dětí, je v režii mysliveckých spolků si další krmivo zajistit. Proto navíc vykupují kaštany i žaludy, které následně dosoušejí a poté předkládají zvěři.
"Myslivecké spolky mají jako povinnost v tomto zimním období zajistit dostatek tohoto krmiva, proto musí každý myslivec alespoň jednou týdně doplnit svůj krmelec či zásobník, který mu byl přidělen," říká Josef Jedlička, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty v Sokolově. Krmiva určená pro zvěř v letošním roce ovšem také podle jeho slov podražila. "Nejvhodnějším krmivem pro zvěř však stále zůstává oves a seno."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.