Přihlásit

Na poslední leč přijeli lovci až ze Švýcarska (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stříbro
Slavnostní poslední leč se o víkendu konala v honitbě Lesů města Stříbra. Výsledek byl bohatý, myslivci skolili 49 kusů zvěře a rozhodně to neměli v nepříznivém počasí jednoduché.
Více uvedl prokurista organizace Vladimír Souček. "Jednalo se o natláčku v režijní honitbě Lesů města Stříbra. Byla vedena jako poplatková natláčka pro zahraniční lovce ze Švýcarska s účastí zaměstnanců a obchodních partnerů naší firmy," vysvětlil. Zahraniční lovec, který by chtěl lovit v Česku, musí splňovat několik podmínek. Jak Deníku sdělila Eva Velcová z Okresního mysliveckého spolku v Tachově, především musí mít platný lovecký lístek své země a pojištění. Na základě toho se pak vydává lovecký lístek pro Českou republiku. "Ten může být pětidenní, jednodenní, měsíční, půlroční či roční," doplnila Velcová.
Za možnost lovu zvěře v českých honitbách platí zahraniční lovci poplatky. "Výše poplatků je v našem případě věcí obchodního tajemství, ale řádově se tyto poplatky pohybují v tisících korun na osobu," uvedl Souček.
Celkem bylo v rámci poslední leče ve Stříbře uloveno 11 kusů zvěře sika, 35 kusů černé zvěře a tři lišky. "Největší boj jsme svedli hlavně s velmi nepříznivým počasím, a to hlavně v pátek, kdy vlastně celý den pršelo a v houštinách, kde byla zvěř zalehlá, stála voda. Díky vynikající práci honců a čtyřnohých kamarádů se podařilo zalehlou zvěř natlačit před střelce a úspěšně ulovit," dodal Souček s tím, že odměnou pro lovce není ani maso z ulovené zvěře, ani trofeje, ale především zážitek z lovu, který si odvážejí. "Nelovila se totiž trofejní zvěř, ani sičí, ani černá nebyla trofejní" vysvětlil Deníku prokurista. Veškerá zvěřina se z těchto lovů prodává do výkupního závodu, černá zvěř musí projít veterinárním vyšetřením, zda není napadena trichinellou, což je parazit, který může být pro člověka nebezpečný. S výsledkem jsou stříbrští lesníci velmi spokojeni, začíná se podle jejich slov projevovat dlouholetá správná péče o zvěř. "A správný soulad lesnického a mysliveckého hospodaření na pozemcích v režijní honitbě naší firmy," řekl závěrem prokurista Lesů města Stříbra.

Co je natláčka
Natláčka (někde uváděna také nátlačka) je způsob společného lovu, při kterém lovci (střelci) zaujímají předem stanovené místo, popřípadě i s určením směru, ve kterém mohou střílet, a postupující honci na ně zvěř nahánějí. Nátlačka se používá hlavně při lovu černé zvěře a lišek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.