Přihlásit

Policisté si před honem "proklepli" myslivce. Ti se ctí obstáli (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko, Velehrad, Modrá
Když se v sobotu po osmé hodině ranní začali scházet myslivci v bistru velehradského Vega
centra, ta tam byla bolest v nohou, na kterou si ti starší nimrodi se šesti a více křížky na svých bedrech stěžovali. Ty tam byly řeči o stáří, o jejich "jó, už to tak nejde". V sobotu ty stesky jakoby neplatily. Způsobil to ten zázračný lék s názvem hon, který je pro každého nimroda velkým svátkem, na nějž se těší.

Než ale členové Mysliveckého sdružení Háj Velehrad-Modrá a jejich hosté stanuli s obnaženými hlavami na zahajovacím ceremoniálu k zahájení lovu u kříže na kopci v moderském katastru, museli se všichni podrobit dechové zkoušce na alkohol a jinou návykovou látku, ale také kontrole výrobních čísel a technického stavu zbraní i platnosti dokladů k nim.

"Tu u nich provedli nadpraporčice Svatava Horníčková a nadpraporčík Vít Piluša z odboru pro zbraně a střelivo uherskohradišťské policie. Myslivcům vystavili dobré vysvědčení," informovala mluvčí hradišťské policie Milena Šabatová. U žádného z nich jsme nezjistili, že by před honem požil alkohol nebo jiné návykové látky a stejné tak to bylo podle jejích slov i při kontrole myslivců před sobotním honem v Jarošově.

Ačkoliv si policisté od začátku listopadu, kdy začínají hony na zajíce a bažanty jaksepatří na potencionální účastníky lovu "posvítili", žádného hříšníka v devíti mysliveckých sdruženích nenašli. Přesto, že příslušníci Hubertova cechu obstáli se ctí, prevence není podle nich nikdy dost.

Kroky ve čtyřech rozbahnělých lečích, kterými byly vinice, políčka a zoraná pole, stály myslivce hodně námahy a jen zázrakem nenechali někteří v bahně gumovky.

"Bylo chybou, že jsem si nevzal dost dlouhé podkolenky. Teď mám od okrajů gumovek odřené holeně," láteřil jeden z myslivců.

"Letos jsme měli v plánu ulovit při dvou honech jen devět zajíců, abychom si ověřili jaký je jejich zdravotní stav," vysvětlil Miroslav Mazůrek, hospodář Mysliveckého sdružení (MS) Háj Velehrad-Modrá. Po první letošním honu, který měl o první listopadové sobotě přesná pravidla, skončili na výřadu čtyři zajíci, 18 bažantů a jedna liška. "Sklizeň" za celoroční obětavou práci v revíru nebyla ani při sobotním honu valná.

Po třech lečích, která byla zakončena výloží, na ní skončili tři pestrobarevní bažantí kohouti a čtyři ušáci. Na výřadu v lese Háj vzdali myslivci poslední poctu čtyřem uloveným bažantím krasavcům a stejnému počtu zajíců.

"Těch bylo vidět v lečích vidět víc než v minulých letech, ale protože zajíce lovíme jen proto, abychom si potvrdili jaký je jejich zdravotní stav, myslivci na ně nestříleli," nechal se slyšet Zdeněk Píštěk ze Salaše, člen MS Háj.

Ne všichni myslivci z Uherskohradišťska však dojdou při letošních podzimních honech uspokojení.

"Přibližně v třiceti procentech počtu honiteb se zajíci nebudou lovit vůbec, v dalších 30 procentech pouze symbolicky. Podmínkou lovu zajíců je dodržení stavu zaječí zvěře po provedeném odlovu, a to mezi minimálními a normovanými stavy," uvedl Stanislav Křenek, referent státní správy myslivosti a rybářství Městského úřadu Uherské Hradiště."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.