Přihlásit

Mníšek se opět obává, že ulicemi půjdou divočáci (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

MNÍŠEK POD BRDY
Odchytové klece a pravidelné odstřely. To jsou hlavní prostředky boje s přemnoženou černou zvěří na Mníšecku.
V současnosti se jedná o zátahu na divočáky na okraji města a zřejmě i v jeho ulicích.
"V úterý jsme tu měli místní šetření. Jednali jsme s delegací z Černošic, myslivci musí vše dobře připravit," řekl Miloš Navrátil z kanceláře starosty Mníšku pod Brdy s tím, že v okolí města pokračují pravidelné odstřely.
Do konce roku ale k plánovanému zátahu nedojde, je totiž třeba vyřídit veškerá povolení a další administrativu. "Počítáme, že se akce uskuteční v lednu, nejpozději v únoru. Nelze si ale představovat, že ulicemi půjdou rojnice myslivců s puškami. Bude se postupovat jinak, a hlavně bezpečněji," upozornil Miloš Navrátil.
V Mníšku se s přemnoženými prasaty potýkají už několik let. Obyvatelům v okrajových částech města zvěř způsobuje značné škody na zahradách. Divočáci často zabloudí přímo do města, proto byly před rokem rozmístěny odchytové klece.

Loňská akce zabrala
Loni město ve spolupráci s myslivci iniciovalo dvě rozsáhlé koordinované naháňky na území sahajícím od Mníšku po Vltavu a od Zbraslavi za Dobříš. Při první lovci skolili zhruba 140 prasat a při druhé kolem 90 divočáků. Prasata se po této akci stáhla do lesů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.