Přihlásit

Policisté si na babském honu "proklepli" myslivce (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Staré Město
Počasí druhé prosincové soboty neslibovalo členům Mysliveckého sdružení Lípa Staré Město a jejich hostům, kteří se časně ráno vydali po nočním dešti na tradiční babský hon, nic dobrého. Potrápil je ve třech lečích především blátivý terén.
Než ale nimrodi stanuli na nádvoří polního mlýna ve sváteční náladě a s obnaženými hlavami před předsedou a hospodářem mysliveckého sdružení Miroslavem Horkým a Pavlem Pluhařem, kteří hon měli zahájit, přišli na kontrolu policisté z odboru služby pro zbraně a střelivo uherskohradišťské policie. Každý ze zúčastněných myslivců se podrobil orientační zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu, ale také musel předložit ke kontrole svoji zbraň a doklady k ní. Výsledek kontroly nikoho nepřekvapil. U žádného z myslivců nebyly zjištěny nedostatky. "Před honem ani během něj zásadně alkoholické nápoje nepiju. Myslím si, že si to dnes nedovolí žádný myslivec," přiznává Jan Krčma z Kunovic. Také další myslivci přiznali, že se jim při honech po kořalce nestýská. A proč nesl druhý hon myslivců ve Starém Městě název babský? Každý ze zúčastněných myslivců si na něj mohl pozvat manželku, snoubenku či přítelkyni.
Příslušníci Hubertova cechu umožnili ženám, aby si v závěru mysliveckých žní zkusily na vlastní kůži, jaké to je chodit po rozblácených polích a oranicích. Dnešní hon byl druhý a poslední v letošním roce.
Na tom prvním se ulovilo jednadvacet bažantích kohoutů. Zajíce jsme stříleli až dnes, ale jen omezeně, protože je jich v honitbě málo," vypočítává myslivecký hospodář. Na ušáky měli lovci políčeno hlavně ve vinicích, protože pěstitelé vinné révy si stěžují, že je v nich hodně zajíců, kteří jim tam dělají škody. Po třech lečích v rozblácené honitbě se myslivci se svými psími pomocníky sešli v nádvoří polního mlýna, aby tam při výřadu vzdali poctu třiapadesáti uloveným bažantím kohoutům a pouze třem ušákům.
"Od té doby, co se nám do honitby o výměře 1428 hektarů divoká dostala prasata, což bylo před deseti lety, drobné zvěře pernaté i srstnaté v ní ubývá," vysvětluje posmutněle Pavel Pluhař.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.